Ilona Hollander:
Ilona Hollander: "Naast de techniek van het schieten, is het vooral een spelletje in je hoofd." Foto: Bastiaan Miché

Lid Hilversumse Schutterij maakt zich op voor bondskampioenschappen

Sport

HILVERSUM - In het verre verleden gingen mannen met pijl en boog het bos en veld in om wild te schieten om zo in hun levensbehoeften te voorzien. Ook werden met deze wapens talloze veldslagen beslecht. Tegenwoordig is voor mannen en vrouwen het schieten met pijl en boog een serieuze sport; zelfs Olympisch. Bij de Handboog Schutterij Hilversum proberen wekelijks de ruim 170 leden de roos te raken.

Eén van hen is Ilona Hollander, die vorig jaar na de zomervakantie lid is geworden bij de Hilversumse Schutterij. Het was voor de 18-jarige scholiere aan het Goois Lyceum een bewuste keuze: "Ik deed aan volleyballen, maar mijn enkels zijn te zwak voor deze sport. Mijn broer schiet met de luchtbuks bij een vereniging in Baarn, maar dat ligt me niet. Omdat ik toch wel iets met schieten wilde, heb ik me opgegeven voor de handboogintroductiecursus in Hilversum. Dat beviel goed en ik ben lid geworden."

Het boogschieten kent drie disciplines: de traditionele houtenhandboog zonder hulpmiddelen, de recruveboog en de geavanceerde compoundboog. De recurveboog is Olympisch en Hollander schiet ook met een dergelijk wapen. Het boogschieten ziet er ogenschijnlijk simpel uit, maar dat is het niet. "Naast de techniek van het schieten, is het vooral een spelletje in je hoofd. Het is de truc de balans te vinden tussen het focussen op het moment dat je gaat schieten en daarna de ontspanning. Ik krijg veel aanwijzingen van ervaren schutters en daar doe ik mijn voordeel mee."

Al snel werd duidelijk dat Hollander aanleg heeft voor deze sport. Zij ging naar de rayonwedstrijden vervolgens naar de regionale krachtmeting, die zij beiden won. Opmerkelijk voor iemand die pas begint en een score van 258 punten noteert van de maximaal 300. Daarom mag zij zaterdag meedoen aan de bondkampioenschappen om zich te meten met de beste 48 beste recurveschutters van Nederland. Een talent dus?

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant