Felicitaties voor Pieter Hoogenraad.
Felicitaties voor Pieter Hoogenraad. Foto's: Bastiaan Miché

'We blijven Pieter Hoogenraad maar eren'

Mensen

HILVERSUM - Als honderdzestigste Hilversummer is Pieter Hoogenraad bijgeschreven in het 'Gulden Boek der gemeente Hilversum'. Hij staat nu op de lijst van Hilversumse coryfeeën zoals Albertus Perk, Willem Marinus Dudok, burgemeester Joost Boot en Benjamin Willem Blijdenstein. Een eer, maar hij stak daar maandagavond ook de draak mee.

Maandag, in een bomvolle burgerzaal, waren er veel lovende woorden voor de bezige bij die Hoogenraad is. Voor Jurjen Zeilstra, predikant van de Regenboogkerk, was het een déjà vu. Al twee keer eerder sprak hij de jubilaris van maandag toe. Dat gebeurde bij de presentatie van Hoogenraads boek 'Zes eeuwen Hilversummers en hun kerken, 1416-2016' en toen hij in 2017 een koninklijke onderscheiding kreeg. "We blijven Pieter Hoogenraad maar eren", grapte de predikant, die opnieuw met lovende woorden kwam over de 71-jarige Hilversummer.

Burgemeester Pieter Broertjes zei dat er eigenlijk niets is waar Hoogenraad zich niet mee bemoeit of bezighoudt. Sinds 1981 woont Hoogenraad in Hilversum en is meteen heel actief geworden. Zo is hij een van de medeoprichters van buurtvereniging Trompenberg-Oost, heeft hij zich jarenlang ingezet voor Pinetum Blijdenstein, is hij lid geweest van de Lions Club, de werkgroep Monumentenzorg, zijn werkzaamheden voor de historische kring, het fietsgilde en nog veel meer.

Zelf biechtte Hoogenraad nog op dat hij in zijn tijd bij de gemeente Hilversum, begin jaren 80, heeft gewerkt aan de plannen voor het stationsgebied. Als dat bekend was, had hij wellicht nooit in aanmerking gekomen voor het Gulden Boek zei hij gekscherend.

"Ik heb nu een half uur naar lovende woorden over mezelf mogen luisteren en eerlijk gezegd, is alles nog waar ook", grapte Hoogenraad zelf. Die nog even doorging door te stellen dat Zeilstra best nog een keer mag speechen als hij de Nobelprijs voor de Literatuur binnensleept.

Op de verjaardag van de gemeente Hilversum, 4 maart, is het gebruikelijk een Hilversummer bij te schrijven in het Gulden Boek. Sinds 1953 bestaat dit werk, waar inwoners die zich langdurig hebben ingezet voor Hilversum een eervolle en eeuwige vermelding krijgen.


Uit de krant