Afbeelding
Foto's: Bastiaan Miché

Speciale luiercontainers: 'Baby produceert gemiddeld 22 kilo luierafval per maand'

Natuur en Milieu

HILVERSUM - Gezinnen met kinderen in de luiers kunnen hun luiers sinds kort scheiden van het restafval. Hiervoor is de GAD het project Luierinzameling gestart. In de regio zijn speciale luiercontainers geplaatst bij zestien kinderdagverblijven, waarvan acht in Hilversum.

De lijst met kinderdagverblijven die zich aansluiten bij het project blijft groeien. De containers zijn turquoise en herkenbaar aan het icoontje van een luier. Een kind gebruikt gemiddeld 150 luiers per maand, wat staat voor 22 kilo restafval, aldus de GAD. Dit is de eerste en dus belangrijke stap naar het recyclen van luiers in de regio.

De regio heeft tot doelstelling om in 2020 75 procent van het huishoudelijk afval te recyclen en jaarlijks nog maar 100 kilo restafval per huishouden op te halen. Het gescheiden inzamelen van luiers kan hier een belangrijke bijdrage aan leveren.

Door de deelname van Bink kinderdagverblijven is er een mooie spreiding van beschikbare luiercontainers in de gemeente Hilversum. Wethouder Jan Kastje ging woensdag langs bij Kinderdagverblijf De Notenbalk en bedankte de locatiemanager Marjan Loois-Spaans voor hun deelname. Samen met moeder en zoon (3 jaar) Jacqueline en Victor Metselaar verrichtte hij de aftrap. 

"We willen toewerken naar meer scheiden van afval en dus minder restafval", aldus de wethouder. "Als je bedenkt dat een baby gemiddeld 22 kilo luierafval per maand 'produceert', dan begrijp je dat dit een grote afvalstroom is. Daarom passen deze luiercontainers uitstekend bij de ambitie die we hebben op het gebied van afvalscheiding."

Ook op de scheidingsstations van de GAD is het mogelijk om luiers in de speciale containers te doen. Zo ook op het mobiele scheidingsstation. Op deze plekken zijn tevens gratis zakken te verkrijgen om thuis de luiers in te verzamelen, vraag hiernaar bij de medewerkers van de GAD.

Uit de krant