De onthulling van het eerste wormenhotel was reden voor een feest
De onthulling van het eerste wormenhotel was reden voor een feest Foto: Bastiaan Miché

Nieuw hotel in Hilversum: voor wormen

Natuur en Milieu

HILVERSUM - Nog voordat het eerste wormenhotel in Hilversum officieel in gebruik is genomen, is de interesse voor dit duurzame fenomeen al groot. Initiatiefnemer Herman Vijlbrief meldt dat hij al door meerdere plaatsgenoten, maar ook door mensen van buitenaf, benaderd is om eenzelfde voorziening elders neer te zetten. "Het is hopen op een Hilversumse hotelketen", aldus de bewoner van de Moerbeilaan.

Sinds woensdagmiddag is het eerste wormenhotel dan écht in bedrijf. Het woord heeft zich al ruimschoots verspreid. Meerdere straten hebben zich inmiddels gemeld bij Vijlbrief. Dan gaat het om Hilversummers en mensen van ver buiten de gemeentegrens. Maar ook scholen, bedrijven en het GAD hebben interesse getoond. Het zaadje in deze omgeving lijkt daarmee goed geplant te zijn.

Nieuw is de materie niet voor Vijlbrief. Vlak voor zijn verhuizing naar Hilversum wist hij al een wormenhotel te realiseren in zijn vorige woonplaats Amsterdam, waar al zo'n honderd wormenhotels zijn. Lang heeft het gezin daar niet van kunnen profiteren, want het verhuisbord stond al voor de deur. Gezien de vele voordelen besloot de kersverse Hilversummer hier een nieuwe poging te wagen. Dat heeft geleid tot het eerste wormenhotel, dat geopend is door wethouder Jan Kastje van Milieu en Afval.

Een wormenhotel is een speciaal ontworpen bak waarin zo'n duizend tijgerwormen het gft-afval uit de buurt omzetten in compost. Het hotel is gemaakt van geperst bermgras en ontworpen door een architect. Tussen de 20 en 25 gezinnen van de Moerbeilaan gooien dit afval niet meer in de groene bak, maar brengen dit naar het hotel. Dan gaat het bijvoorbeeld om groente- en fruitschillen, maar ook theezakjes en koffiedrab. Op deze manier werken de bewoners aan een betere afvalscheiding en is dit een flinke en simpele duurzaamheidsmaatregel. 

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant