Rechts The Polar Bears met rechtsvoor op de tank het logo. Links de Duitse soldaten die per paard en wagen vertrekken.
Rechts The Polar Bears met rechtsvoor op de tank het logo. Links de Duitse soldaten die per paard en wagen vertrekken.

Hilversum viert 75 jaar bevrijding met evenementen en ijsbeer

Cultureel

HILVERSUM - De gemeente Hilversum wil net als waarschijnlijk veel andere gemeenten in mei 2020 uitgebreid vieren dat Nederland 75 jaar geleden werd bevrijd. Eigenlijk zijn er al vanaf de komende 4 en 5 mei allerlei evenementen in de aanloop naar mei volgend jaar. 

Daarbij wil de gemeente meeliften op het landelijke programma, maar ook geld vrijmaken voor lokale initiatieven. Burgemeester Pieter Broertjes: "Ik vind het belangrijk het verleden te herdenken, stil te staan bij de verschrikkingen van een oorlog, maar ook te vieren dat we in Nederland vrij zijn. Vrijheid is immers niet vanzelfsprekend."

Het college vraagt via de kadernota een bedrag van 200.000 euro voor de uitvoering van verschillende activiteiten die hieraan vorm kunnen geven. In het programma voor de viering van de 75-jarige bevrijding, is veel ruimte voor lokale initiatieven. Op dit moment is al een aantal initiatiefnemers bij de gemeente in beeld. Zo loopt er al enkele jaren een historisch onderzoek naar Hilversum in de Tweede Wereldoorlog, waarvan de resultaten volgend jaar gepubliceerd zullen worden.

The Polar Bears
Ook zijn er plannen om een monument op te richten ter nagedachtenis aan 75 jaar bevrijding. Dit kunstwerk - een ijsbeer - verwijst de eerste soldaten die vanauit de Soestdijkerstraatweg op 7 mei 1945 Hilversum kwamen binnen rijden. Deze Britse soldaten, 49ste verkenningseenheid, werd ook wel The Polar Bears (ijsberen) genoemd. Het kunstwerk komt op een sokkel in V-vorm (van vrijheid) te staan op het Gooilandplein en wordt op 5 mei 2020 onthuld. Vergelijkbare kunstwerken zijn er al in Roosendaal en Utrecht. 

De komende periode wordt een herdenkingscomité opgericht, die de 75-jarige herdenking aanzet, vormgeeft, aanstuurt en uitwerkt. Dit comité gaat samenwerken met het Nationaal Comité 4 en 5 mei, de Stichting Coördinatie 75 jaar Vrijheid ( S75V), en diverse lokale organisaties zoals de Hilversumse historische vereniging Albertus Perk.

Uit de krant