Erik de Lange (links) en Henk Scheffer.
Erik de Lange (links) en Henk Scheffer. ArchiefFoto: Bastiaan Miché

Huurteam: 'Lopen steeds vaker tegen dit soort toestanden aan'

Mensen

HILVERSUM - De verhoudingen tussen verhuurders en huurders raken meer en meer verhard. Zo veel mogelijk geld willen verdienen in het onroerend goed is het credo, zo merkt Henk Scheffer van het Huurteam Hilversum op.

"We lopen steeds vaker tegen dit soort toestanden aan", verwijst de Hilversummer naar de situatie op de Elleboogstraat. "Maar dat is wel een hele erge; een vreselijk ongezonde situatie."

Het Huurteam vertegenwoordigt de drie bewoners. Er zijn twee brieven de deur uitgegaan richting de eigenaren en de huurcommissie is ingeschakeld. Daarnaast meldt Scheffer, die samen met Erik de Lange het Huurteam vormt, dat het trio de wijkagent moet bellen als er opnieuw sprake is van intimidatie. Ook is contact opgenomen met Bouw en Toezicht van de gemeente.

Tot nu toe heeft het nog niet geleid tot het gewenste resultaat. De eigenaren willen een marktconforme huur vragen zonder onderhoud te plegen aan het pand, terwijl de huurders blijven zitten waar ze zitten. Het probleem is volgens Scheffer dat er een mondelinge overeenkomst, die ook bindend is, ligt. Dat maakt de bewijslast moeilijk. Zo spreken volgens hem de eigenaren over kamerverhuur en de bewoners beweren het hele pand te huren. "Dat maakt qua huisvredebreuk verschil uit."

Afgelopen jaar heeft het Huurteam zich met 160 zaken beziggehouden. Daar zijn er 120 van afgehandeld. In 2017 waren er 148 zaken. Scheffer en De Lange merken vooral op dat de problemen complexer worden.

Uit de krant