Binnenkort een volle akker met biologische bloemen achter de Beukenhof.
Binnenkort een volle akker met biologische bloemen achter de Beukenhof. Foto: Toma van den Bosch

Hilversumse bloemiste betrokken bij nieuw biologisch initiatief

Natuur en Milieu

HILVERSUM - Voor een boeket bloemen is 3 kubieke meter gas nodig. Voor heel Hilversum betekent dit 700.000 kubieke meter, heeft bloemiste Toma van den Bosch uitgerekend. De Hilversumse maakt zelf werk van schone bloemen door biologische bloemen te laten telen.

"Kiezen voor biologische en lokale bloemen is van grote betekenis voor de bijen en de biodiversiteit, en is goed voor vele insecten, de vogels en de natuur in het algemeen", meldt Van den Bosch.

Vrijdag zijn de akkers achter de Beukenhof in Loosdrecht, een terrein van 300 vierkante meter, voorgezaaid. Een plek waar lokale groenten en bloemen, zoals de korenbloem en de Zinnia kunnen groeien. Daar profiteert het woonzorgcentrum van: die heeft een mooie bloemrijke achtertuin en er mogen bloemen geplukt worden.

Dit alles gebeurt in samenwerking met LandinZicht én op een biologische manier. Dat houdt onder meer in dat er geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest aan te pas komen. De biologische zaden worden ingekocht. De bloemen groeien in de volle grond en kippen worden ingezet om het 'afval' van de teelt om te zetten in waardevolle mest. "Een waar paradijsje voor bijen en andere bestuivers", is de toevoeging.

Na alle aandacht voor gezond en ook biologisch eten is het wat Van den Bosch betreft tijd om die focus nu op bloemen te leggen. Schone bloemen, om exact te zijn. De Hilversumse meldt dat het bio-aandeel in de hele markt heel klein is: 0,07 procent van het totale bloemenareaal.

De bloemist merkt wel dat er meer bereidheid is om te verduurzamen en biologischer te gaan werken, maar dat het aanbod bij lange na nog niet toereikend is. Dat blijft een-kip-en-ei-verhaal, aldus de Hilversumse. "Je hebt koplopers nodig."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant