Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Hilversumse VVD wil 'blaftaks' afschaffen

Natuur en Milieu

HILVERSUM - De 'blaftaks, oftewel de hondenbelasting, is een voorbeeld van een achterhaalde belasting. Dat stelt de Hilversumse VVD. De liberalen willen er vanaf. "Veel andere gemeentes gingen ons voor, dus we hebben er alle vertrouwen in dat ons dat in Hilversum ook moet kunnen lukken", aldus raadslid Hidde Fennema.

Afgelopen week werd bekend dat Hilversumse hondenbezitters het hoogste bedrag in deze regio betalen voor hun viervoeters, maar ook landelijk staat Hilversum hoog op de ranglijst: negende. 

Al sinds de middeleeuwen wordt hondenbelasting geheven, weet ook Fennema. Het was bedoeld om de overlast van met name van zwerfhonden te beperken en om de verspreiding van hondsdolheid tegen te gaan. Daarnaast zag de overheid er in de tijd dat de hondenkar als transportmiddel werd gebruikt, een middel in om transportbelasting te kunnen heffen. 

Maar de tijden zijn veranderd en een hond is tegenwoordig net als een kat 'slechts' een huisdier. "En bij de Hilversumse VVD vinden we het niet logisch dat je voor een hond als huisdier belasting moet betalen en voor bijvoorbeeld een kat niet", aldus Fennema. 

Bovendien, meldt de liberaal, is de hondenbelasting ook geen doelbelasting in Hilversum. De opbrengst wordt bijvoorbeeld niet gebruikt om hondenpoep op te ruimen, maar belandt gewoon in de 'algemene pot'. "Het is dus eigenlijk een vrij basale 'melkkoe'", is de conclusie van Fennema. "Elk jaar houdt de gemeente hier rond de drie ton aan over."

De blaftaks moet dus weg, aldus Fennema. In Gooise Meren is de hondenbelasting inmiddels afgeschaft dus waarom zou dat in Hilversum niet kunnen. "Een gat van drie ton in de begroting slaan is niettemin best lastig", erkent hij. "We zullen moeten zoeken naar een manier om dat tekort te dekken. Daar is de fractie op dit moment hard mee bezig. We hopen bij de behandeling van de kadernota of de begroting 2020 met plan te komen. Want als je met zo'n voorstel komt, dan moet je natuurlijk ook nagedacht hebben over hoe je dat wilt betalen: 'zonder dekking, geen plan'."

Uit de krant