Afbeelding
Foto: Pixabay

Cel geëist tegen Hilversummer in zaak tegen 'criminele organisatie'

Politie

HILVERSUM - Het Openbaar Ministerie Noord-Holland heeft deze week gevangenisstraffen geëist tegen zeven personen, waarvan meerdere worden verdacht van onder meer deelname aan een criminele organisatie, grootschalige handel in cocaïne en witwassen.

Een 40-jarige Hilversummer is één van de verdachten. Hij hoorde zestien maanden tegen zich eisen. 

De zaak komt aan het rollen in 2017, wanneer een 64-jarige man uit Uitgeest op Schiphol wordt aangehouden met 200.000 euro in zijn koffer. Daarop start de FIOD een onderzoek, waarna meer aanhoudingen volgen: eerst zijn 38-jarige schoonzoon, zijn 32-jarige dochter en zijn 62-jarige echtgenote.

Een aantal dagen later worden twee Braziliaanse mannen van 31 en 33 jaar opgepakt en tot slot is er de aanhouding van de man uit Hilversum en een 44-jarige man uit Almere.

Kapitale winsten
Het OM verwijt meerdere van deze verdachten deelname aan een organisatie die grote partijen cocaïne vervoert. Dit gebeurt vanuit Brazilië naar Europa, in sporttassen verstopt tussen de deklading van zeecontainers, die per schip naar West-Europese havens worden getransporteerd. De kapitale winsten uit de verkoop van de cocaïne worden gedeeltelijk overgeheveld naar Brazilië. ''In de kern gaat dit onderzoek over een criminele organisatie'' aldus de officier van justitie in zijn requisitoir.

Daarbij passen forse strafeisen: 11 jaar voor de schoonzoon, 5 jaar voor schoonvader en 4½ jaar voor diens dochter. Tegen de Braziliaanse handlangers eist de officier 4 en 4½ jaar. De mannen uit Hilversum en Almere horen respectievelijk 16 maanden en 30 maanden tegen zich eisen. De zaak tegen de 64-jarige vrouw wordt vrijdag 5 april behandeld.

Uit de krant