De nieuwste studio van Muziekids is vorig jaar geopend door Armin van Buuren. Op de achtergrond staat Robbert de Vos.
De nieuwste studio van Muziekids is vorig jaar geopend door Armin van Buuren. Op de achtergrond staat Robbert de Vos. Foto: ADMPROFOTO
Hilversum City Run

'Het voelt als een warm bad dat we door Hilversum worden omarmd'

Zorg

HILVERSUM - Een Muziekids Studio in elk ziekenhuis. Dat is de ambitie van Muziekids, het nieuwe goede doel van de Hilversum City Run in 2019. In aanloop naar het tienjarig bestaan heeft oprichter en directeur van de stichting Robbert de Vos het idee op een kantelpunt te staan: "In het oog van een orkaan is het oorverdovend stil. We hebben een stormachtige ontwikkeling achter de rug, maar staan op het punt om nu de tweede fase in te gaan. Je merkt aan alles dat er nu heel veel mensen om ons heen staan die allemaal op de juiste plek zitten. Klaar om nu door te groeien."

Eigenlijk heeft Robbert de Vos niet zoveel zin in een interview. "Dan staat mijn naam daar weer bij, terwijl ik helemaal niet belangrijk ben. Het gaat in alles om de kinderen. Wij streven ernaar om het kinderen in ziekenhuizen naar de zin te maken. Zij moeten even de pijn, het verdriet en het gemis van thuis kunnen vergeten. Muziek speelt daarin een cruciale rol."

Drie miljoen kinderen
Om de doelstelling kracht bij te zetten zijn inmiddels in vijf verschillende ziekenhuizen Muziekids Studio's verschenen. In Almere, Blaricum, Hilversum, Tilburg en Utrecht zijn studio's te vinden die dagelijks door kids worden bezocht. Daar worden ze opgevangen door de medewerkers van Muziekids die de jonge patiëntjes begeleiden bij het maken van muziek. "Vergis je niet", zegt De Vos. "Jaarlijks belanden meer dan drie miljoen kinderen in de leeftijd van 0 tot 20 in het ziekenhuis. Dat kan voor een botbreuk of een gat in het hoofd zijn, maar er zijn helaas ook veel kinderen met ernstiger ziekten."

"Onze laatst geopende studio is in het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. Daar heb je alleen maar kinderen met kanker. Onze medewerkers gaan daar 's ochtends eerst vaak naar de afdelingen om op de kamers van die kids samen muziek te maken. Ook komen ze heel vaak naar onze studio om daar zelf iets te doen. Dat is hartverwarmend om te zien, maar je wordt er ook met de neus op de feiten gedrukt. Onlangs was daar een jongen aan het spelen. Hij moest ineens stoppen, want zijn alarm gaf aan dat hij weer een chemo moest ondergaan. Dat is confronterend, maar tegelijkertijd ben ik blij dat hij de tijd daarvoor bij ons heeft doorgebracht. Een mooie muzikale afleiding."

René Froger
Aan elke studio is ook een beroemde muzikant verbonden, terwijl ook andere bekende Nederlanders inmiddels hun naam aan Muziekids hebben verbonden. René Froger, die op 14 april bij de Hilversum City Run aanwezig is, is verbonden aan de studio's in het Tergooi Ziekenhuis in Blaricum en Merem in Hilversum. Na de voltooiing van het nieuwe ziekenhuis in Hilversum komt daar een nieuwe studio van Muziekids. In Almere manifesteert Ali B zich als ambassadeur en Guus Meeuwis is 'onze man in Tilburg'.

De nieuwste studio is te vinden in Utrecht, die in juni 2018 door Armin van Buuren werd geopend. Verder staan momenteel Nick & Simon en Giel Beelen op het punt om hun naam te verbinden aan studio's in respectievelijk Beverwijk en Haarlem, terwijl er ook nog plannen liggen voor faciliteiten in onder meer Amsterdam. Onlangs heeft het populaire dj-duo Lucas & Steve ook aangegeven zich graag in te willen zetten voor Muziekids.

Tomeloze inzet
Robbert de Vos: "We willen uiteindelijk in elk ziekenhuis een Muziekids Studio, maar daar is uiteraard geld voor nodig. Het voelt als een warm bad dat we door Hilversum, zowel gemeente als bedrijfsleven, worden omarmd. Ook de tomeloze inzet van onze ambassadeurs, medewerkers en talloze vrijwilligers geeft dagelijks een energieboost. Dat we dan ook nog het nieuwe goede doel zijn van de Hilversum City Run maakt alles alleen maar mooier. Wij zijn er klaar voor om die tweede fase van de orkaan in te stappen."

Uit de krant