De Burgemeester Bootlaan
De Burgemeester Bootlaan Archieffoto: Bastiaan Miché

'Geef inwoners meer zeggenschap over nieuwe straatnamen in Hilversum'

Politiek

HILVERSUM - Hoewel de drie linkse partijen spoedig met elkaar aan tafel gaan om zo met een gezamenlijk voorstel te komen rondom de discussie over het straatnamenbeleid, slaat collegepartij GroenLinks volgens oppositiepartijen PvdA en SP nog wel een beetje de plank mis'. "Want niet de politici, maar de inwoners van Hilversum moeten meer zeggenschap krijgen over nieuwe straatnamen in Hilversum", melden zij in een persverklaring.

Afgelopen week kwam GroenLinks met het voorstel om voorlopig geen straten meer te vernoemen naar blanke witte mannen. Immers, verklaarde fractievoorzitter Marleen Remmers, een paar dagen later, van de naam mensen vernoemde straten is slechts 12 procent naar vrouwen genoemd. En dus, aldus Remmers, is het tijd voor een inhaalslag.

Opvallend
De PvdA en SP zijn het zeker niet oneens met deze opvatting, echter vinden zij het 'opvallend' dat GroenLinks nu met dit plan komt. Vorig jaar stemden zij een motie hierover nog weg. "Ook in het college vonden wij geen bijval van Groenlinks toen wij protesteerden tegen de burgemeester Bootlaan. Het college bedacht deze naam als leuk gebaar voor '100 jaar Mediastad'. Zij namen het besluit zonder vooronderzoek en direct tegen de wil van de toekomstige bewoners en de historische vereniging 'Pas Op!'. Het college, na de coalitievorming door Groenlinks aangevuld, wuifde alle bezwaren weg en stoomde door."

Symboolpolitiek
Dat GroenLinks nu met dit voorstel komt, ruikt - aldus SP en PvdA - naar symboolpolitiek. "Mooie sier maken met leuke ideeën, zonder na te (willen) denken over de mening van de mensen die er gaan wonen. We moeten in Hilversum af van het idee dat het aan politici is om met hun leuke ideetjes te komen voor straatnamen. We moeten af van de willekeur."

'Willekeur moet stoppen'
Van belang is nu dat er wordt nagedacht hoe straatnamen tot stand komen. Nu is het zo dat het ene moment de inwoners mogen mee beslissen en het andere moment niet. "Deze willekeur moet stoppen", stellen de twee oppositiepartijen. Zij pleiten daarom voor betere regels voor naamgeving naar specifieke personen (zoals een verplicht antecedentenonderzoek en het vaststellen van onomstredenheid van de persoon), standaard raadpleging en het liefst ook medezeggenschap voor bewoners van de straat en Hilversummers in het algemeen én betere kaders voor een diverse en representatieve naamgeving.

Uit de krant