Felix Albers (tweede van rechts) presenteerde zaterdag zijn spel Paco Sako.
Felix Albers (tweede van rechts) presenteerde zaterdag zijn spel Paco Sako. Foto: Bastiaan Miché

Vriendelijke variant van schaken op Hilversum Denkt

Sport

HILVERSUM - Een geinig spel met een geinige naam: Paco Sako. Ook wel de vriendelijke variant van schaken. Want waar bij het traditionele spel de stukken van het bord worden geslagen, omarmen bij het door Felix Albers spel de stukken elkaar. "Het is inderdaad net alsof ze dansen", zegt mede-organisator van Hilversum Denkt, Kees Schouten.

Het jaarlijkse evenement, waarbij de Hilversumse denksportverenigingen zichzelf promoten, vond zaterdag opnieuw plaats op de Kerkbrink. Het winkelende publiek maakte volop kennis met de verschillende denksporten: Mahjong, Go, Schaken en Dammen. En dus ook met Paco Sako. Albers was zelf naar Hilversum te komen om zijn spel te demonstreren.

Vanuit het idee dat het schaakspel kan worden gespeeld om vriendschap, vrede en samenwerking uit te drukken - vandaar het omarmen - ontwierp hij het spel. Bedacht om met zijn zoon te schaken, maar hem tegelijkertijd een vriendelijke, bedachtzame en filosofische benadering van het spel bij te brengen. Albers hoopt spelenderwijs zijn zoon essentiële levenslessen mee te geven, te leren samenwerken en krachten te bundelen, en op zoek te gaan naar harmonie in een wereld waarin teveel conflict en misverstanden bestaan

Ook in trek zaterdag was de speluitleg van Tamara Havik, topspeelster Go. Een hoogtepunt was ook dit jaar het sneldamkampioenschap van de provincie Utrecht en Gooi & Plassengebied. Spectaculair, vanwege de beperkte bedenktijd van tien minuten per speler per partij. Daardoor is het voor het publiek gemakkelijk om een volledige partij te volgen.

Tea Lanchava, prominent dames schaker en Internationaal Meester, verzorgde de hele dag een schaaksimultaan wedstrijd in de Kerkstraat. Veel schakers en schakertjes schoven aan. De internationaal schaakmeester verloor geen enkele match, maar moest wel een keer remise toestaan.

Veel belangstelling trok ook de demonstratie van het spel Mahjong van het Gooise Mahjong genootschap 'de Groene Draak'. Mahjong is een gezelschapsspel dat met vier personen - opvallend vaak door vrouwen - wordt gespeeld. Het is van oorsprong Chinees, bijna elke volwassen Chinees speelt Mahjong.

Uit de krant