Vader René Graafsma verbleef eerder al op het politiebureau in Hilversum om het dossier te kunnen inzien.
Vader René Graafsma verbleef eerder al op het politiebureau in Hilversum om het dossier te kunnen inzien. Foto: Bastiaan Miché

Team Dascha kraakt politieonderzoek en wil heropening zaak

Politie

HILVERSUM - Op basis van het politiedossier is niet duidelijk wat de oorzaak is van de tragische dood van de toen 16-jarige Dascha Graafsma drie jaar terug op het spoor tussen Hilversum en Hollandsche Rading. "De conclusie 'zelfdoding' is gebaseerd op voor ons onnavolgbare gronden en redenen."

Dat meldt het Team Dascha Onderzoek (TDO), onder leiding van Joey Roelofs, in een 171 pagina's tellend rapport dat dinsdag is aangeboden op het politiebureau in Hilversum. De familie Graafsma wil daarom nu dat het Openbaar Ministerie (OM) de zaak heropent en dat het onderzoek wordt verricht door een rechercheteam dat niet verbonden is aan de politie eenheid Gooi en Vechtstreek. Het OM meldt vandaag dat dit rapport 'zorgvuldig' wordt bestudeerd. 

In het rapport benadrukken de ouders dat zij volledige instemming hebben gegeven aan de inhoud, strekking en aanbevelingen alsmede de conclusie van het rapport. Zij laten daarom ook de woordvoering over aan de Roelofs. "Het gaat om ons kind. Ons rouwproces is verstoord en het litteken blijft open. Niet omdat de waarheid moet zijn zoals wij dat willen, maar dat uit feiten en bevindingen is gebleken dat door een te snelle afronding van het politiedossier waarheidsvinding in de weg heeft gestaan. Wij beschikken niet, ondanks de brede steun, over de middelen en bevoegdheden om op een sluitende manier het onderzoek volledig te kunnen maken. Daarvoor staan de regels in de weg. Een voortdurend duivels dilemma. Een heropening van het officiële onderzoek zien wij als het enig mogelijke en redelijke vervolg op het TDO-rapport."

Op 28 november 2015 om 5.20 werd Dascha Graafsma aangereden door een passagierstrein, nadat zij eerder die avond op een feest was in Gooiland. Al vrij snel concludeerden de instanties dat er sprake was van zelfdoding, maar daar kon volgens de familie geen sprake van zijn. Maar vooral, het is volgens de familie geheel onduidelijk waarop het Openbaar Ministerie en de politie die conclusie op baseren. 

René Graafsma, de vader van Dascha, verbleef in september vorig jaar drie dagen en nachten op het politiebureau aan de Groest om zo het dossier Dascha Graafsma, inclusief videobeelden, in te kunnen zien. Met succes. Op basis van dit dossier komt nu dit onderzoek naar buiten. Daarin hebben de onderzoekers twijfels bij de verklaring van de betrokken machinist van de trein, waardoor de conclusie van zelfdoding ook weer vragen oproept. 

Uit de krant