Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

GNR: 'Houtige gewassen op heide net als brandstof die rechtop staat'

Natuur en Milieu

HILVERSUM - "Voor de Gooise natuur zijn dit de meest spannende weken." Dat zegt een woordvoerder van de brandweer een dag na de grote brand op de Laapersheide. Daarbij ging maandagavond zes hectare natuur verloren. Brandstichting is mogelijk de oorzaak.

Toch lijkt het opvallend dat in deze tijd van het jaar al zo'n grote natuurbrand uitbreekt. Vaak is dat pas na een langdurige periode van droogte en warmte. Regiobeheerder Rob Rossel van het Goois Natuurreservaat is echter helemaal niet zo verbaasd. "We hebben een droge zomer achter de rug. De houtige gewassen zijn zo ontzettende droog. Het is als brandstof die rechtop staat. De mos eronder is wel nat, maar de sapstromen zijn nog niet op gang gekomen."

Dat laatste heeft te maken met de kou van met name de avonden. Voor de mensen is de lente inmiddels wel gestart, de natuur loopt altijd een beetje achter. En dus duurt het nog een paar weken voordat die sapstromen  op komen. "Het voorjaar is altijd droog", vervolgt Rossel. "En het terrein waar gisteren de brand uitbrak wordt omsingeld door bomen. En als er op die open vlakte een beetje wind staat in combinatie met de brandbare stoffen die de gewassen nu zijn, kan het snel gaan."

En snel ging het maandagavond. Razendsnel verspreidde het (mogelijk aangestoken) vuur zich en de brandweer moest met hulp van de collega's uit andere regio's alle zeilen bijzetten om te voorkomen dat het vuur de bossen bereikte. Grote winst van de avond was dat de brandweer daarin slaagde. Uiteindelijk zijn de spuitgasten tot 23,30 uur maandagavond bezig geweest. Nadat de brand, die rond 19.00 uur uitbrak, onder controle was, traceerde de politiehelikopter met de warmtebeeldcamera nog wel drie of vier vuurhaarden.

Ook dinsdagmorgen waren brandweer, politie en Goois Natuurreservaat. Ook de brandweerwoordvoerder noemt de droge zomer van 2018 als grote boosdoener van de enorme droogte. "En de natuur komt langzaam op gang. Dat geldt voor de hele regio."

Desondanks maakt Rossel zich niet zo veel zorgen voor de overige natuurgebieden. Het is echt niet zo dat de gesteldheid van de heidegebieden overal hetzelfde is. Bovendien, als die sapstromen uiteindelijk op gang komen, is het ergste leed voorbij en neemt de 'brandbaarheid' af. "Het is echt niet zo dat het hele Gooi nu één brandende bom is."

Uit de krant