Wethouder Scheepers tijdens een van de sessies over de kleine spoorbomen in De Geus.
Wethouder Scheepers tijdens een van de sessies over de kleine spoorbomen in De Geus. Foto: Bastiaan Miché

Eerst wens Oost inventariseren, pas daarna onderzoek naar verbinding

Buurt / wijk

HILVERSUM - Voordat er een onderzoek komt naar de verbinding tussen Hilversum-Oost en het centrum wil wethouder Arno Scheepers eerst van de bewoners weten wat zij nu precies willen. Dat is wat de liberaal voor gaat leggen aan de zeven buurtverenigingen.

"Een verbinding is nogal generiek", meldt de VVD'er. "Hoe moeten we dat definiëren. Ik wil daar een eenduidig beeld van hebben." Scheepers wil van de bewoners horen hoe zij zo'n verbinding, die ergens tussen het viaduct van de Johannes Geradtsweg en de Beatrixtunnel gelegd moet worden, voor ogen hebben. Gaat het dan om een fysieke of visuele verbinding is de vraag?

Met vier mogelijkheden om van Oost naar West te komen, zijn er al behoorlijk wat keuzes meent de wethouder. Daarnaast heeft hij eerder al gezegd dat de mogelijkheden om de twee gebieden, die door een spoorlijn worden doorkruist, met elkaar te verbinden beperkt zijn.

Donderdag heeft Scheepers een onderhoud met een delegatie uit Oost. In dit gesprek gaat hij deze constructie voorleggen, al weet de liberaal heel goed hoe de zeven buurtverenigingen in Oost denken over het te voeren proces. "Het is niet de bedoeling de bewoners een fuik in te laten zwemmen waar ze niet meer uit kunnen", aldus de wethouder.

In Oost pleiten ze ervoor een pas op de plaats te maken met álle plannen voor het stationsgebied. De bewoners willen eerst een onafhankelijk onderzoek van een gerenommeerd bureau. Als alle feiten en mogelijkheden op tafel liggen kan er een besluit genomen worden (zie ook pagina 3).

De wethouder blijft van mening dat het onderzoek naar de verbinding en starten met het voorwerk van De 7 Straatjes naast elkaar kunnen. Daarin verschillen hij en Oost van mening. Aanpassingen zijn nog altijd mogelijk gedurende het proces. Mede daarom vindt hij het onwenselijk om acht of negen maanden vertraging op te lopen.

De voorbereidende werkzaamheden, zoals het leggen van kabels en leidingen, moeten wat de liberaal betreft gewoon doorgaan. Aan het einde van dit jaar wil Scheepers alles afgerond hebben.

Dit is een van de wijzigingen in het raadsvoorstel. Daarnaast heeft Scheepers ook het stedenbouwkundig aangepast. Die opdracht kreeg hij in maart ook mee van de politiek. Zo heeft hij in het gewijzigde voorstel bouwlagen weggehaald. "Dat kost geld en woningen", zegt hij daarover.

Woensdag 15 mei bespreekt de commissie Ruimtelijke Ordening en Wonen het aangepaste voorstel van Scheepers. Twee weken later, als de politiek het stedenbouwkundig plan rijp vindt voor besluitvorming, is het aan de gemeenteraad om hier een besluit over te nemen.

Uit de krant