Vader René Graafsma (links) liep ook mee, rechts Ricardo Metz.
Vader René Graafsma (links) liep ook mee, rechts Ricardo Metz. Foto's: Bastiaan Miché

Tientallen betogers bij protestmars voor heropening onderzoek Dascha

Politie

HILVERSUM - 'En NU de waarheid!' Dat was de boodschap van de pakweg vijftig betogers tijdens de (vreedzame) protestmars zondagmiddag voor de heropening van de dood van Dascha Graafsma.

Ook vader René Graafsma en onderzoeksleider Joey Roelofs van Team Dascha Onderzoek (TDO) waren bij deze door Ricardo Metz georganiseerde betoging door Hilversum aanwezig.

Dascha Graafsma overleed in november 2015 toen ze na een avondje stappen in Hilversum werd aangereden door een trein, op het spoor tussen Hilversum Sportpark en Hollandsche Rading. Zelfmoord, was destijds de conclusie van het Openbaar Ministerie en de politie. De familie denkt daar anders over en vindt vooral dat er veel mis is aan het onderzoek dat volgde. 

Begin april bracht TDO een 171 pagina's tellend rapport uit met daarin de conclusie dat niet duidelijk is wat de oorzaak is van de tragische dood van Graafsma. De familie Graafsma meldde op basis daarvan dat het Openbaar Ministerie (OM) de zaak moet heropenen en een rechercheteam dat niet verbonden is aan de politie eenheid Gooi en Vechtstreek dit onderzoek moet verrichten. Het OM meldde toen al dat dit rapport 'zorgvuldig' wordt bestudeerd. 

Uit de krant