Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché
update

Presidium besluit tot feitenonderzoek naar wethouder Jaeger

Politiek

HILVERSUM - Het vooronderzoek naar wethouder Wimar Jaeger is afgerond. De fractievoorzitters van de gemeenteraad (presidium) hebben vanavond besloten dat een feitenonderzoek naar de D66-bestuurder nodig is.

De screening van burgemeester Pieter Broertjes ligt aan deze beslissing ten grondslag. Er zijn twee integriteitsmeldingen ingediend de afgelopen periode. Op donderdag 11 april meldde deze krant dat Jaeger een niet vermelde nevenfunctie bekleedt bij Stichting Dutch Media Foundation (DMF). Hij is daar secretaris van het bestuur. Deze stichting verzorgde de Dutch Media Week, de Open Studio Dagen en Dudok in Concert.

Niet vermeld
Uit nader onderzoek van deze krant bleek dat er meer dan een half miljoen euro aan subsidie is verstrekt aan DMF, waar Jaeger actief is als bestuurder vanuit de gemeente, waar de D66'er de portefeuille Media, Cultuur, Evenementen en Economie heeft (en tot juni 2018 Financiën). Inmiddels is gebleken dat Jaeger meer nevenfuncties niet heeft gemeld, waaronder die van zijn eigen bedrijf Wipac bv.

Opdrachtgever
Vanavond heeft Broertjes het screeningsverslag voorgelegd aan het presidium. Dit gremium is opdrachtgever van het feitenonderzoek. In dit onderzoek komt mogelijk de rol van het college in het subsidieproces aan de orde. Zo is het nu onduidelijk of (leden van) het toenmalige college op de hoogte was van deze bijbaan van Jaeger.

Partijdigheid
"De burgemeester is voorzitter van het college en wil iedere vorm van partijdigheid voorkomen", zo is te lezen in een vanavond verstuurd persbericht. "De burgemeester heeft daarom aan het presidium gevraagd het feitenonderzoek te begeleiden."

Onderzoeksopdracht
Hoe nu verder? De eerste fase van het stappenplan integriteitsmeldingen is afgerond met het opleveren van het screeningsverslag, dat niet openbaar is. Het presidium formuleert nu een onderzoeksopdracht en zoekt een bureau dat dit onafhankelijke onderzoek kan uitvoeren. Zolang het onderzoek loopt, doet het presidium geen inhoudelijke mededelingen over het onderzoek. 

Reactie Jaeger
"De procedure staat mij niet toe om inhoudelijk te reageren. Dat vind ik heel moeilijk. Ik ben blij dat het presidium de zaak tot op de bodem laat uitzoeken door een onafhankelijk bureau. Hierdoor komt het werk, dat ik met veel energie en met hart en ziel heb gedaan, om van Hilversum een nog fijnere stad te maken nogmaals in het licht. Ik zie de uitkomst van het onderzoek met vertrouwen tegemoet", laat de D66'er weten.

Reactie melder
Edwin van Wijk, een van de 22 ondertekenaars van de tweede integriteitsmelding, voelt zich genoodzaakt te reageren op deze uitlatingen van de wethouder. Dat doet hij als reactie op onze Facebookpagina. "Hij zegt: "Hierdoor komt het werk, dat ik met veel energie en met hart en ziel heb gedaan, om van Hilversum een nog fijnere stad te maken nogmaals in het licht." De man probeert hiermee het feitenonderzoek te beïnvloeden door te doen alsof hij alleen maar het beste met Hilversum voor had."

Genadebrood
Daarmee gaat Jaeger volgens Van Wijk compleet voorbij aan de aard van de meldingen en de bevindingen van deze krant. "Hij heeft gewoon stelselmatig geweigerd nevenfuncties te melden. Nevenfuncties die hij als wethouder beter niet had kunnen bekleden omdat hij hierdoor meerdere petten tegelijk droeg. En waarmee hij op z'n minst de kans op belangenverstrengeling en vriendjespolitiek heeft vergroot. Het zou beter zijn als Jaeger nu zijn mond zou houden en genadebrood zou eten."

Uit de krant