In Paters plan schuift het centraal station enkele honderden meters op naar het zuiden.
In Paters plan schuift het centraal station enkele honderden meters op naar het zuiden. Foto: Bastiaan Miché

'Honderdduizend vierkante meter aan vrije ruimte creëren in centrum'

Politiek

HILVERSUM - Verdiep het spoor tussen de Johannes Geradtsweg en de Mussenstraat. Verleg het station een paar honderd meter naar driehoek Liebergerweg-Amersfoorsteweg-Wandelpad. Daarmee zijn een heleboel problemen opgelost en biedt het Hilversum veel meer kansen dan de projecten nu, zoals de spoorzone en het stationsgebied.

Dat is in een notendop het idee van Jeroen Pater. Het voormalige commissielid van Hart voor Hilversum, nu actief voor Politiek Hilversum, meent een goede oplossing voor meerdere Hilversumse problemen in één gevonden te hebben. Door het spoor te verdiepen, en dat is volgens de Hilversummer compleet iets anders dan het aanleg van een spoortunnel, is het verbeteren van de verbinding tussen Oost en West. "Je bent ook gelijk af van het gedoe van de kleine spoorbomen, de Oosterengwegtunnel hoeft ook niet gebouwd en je hebt 100.000 vierkante meter aan vrij in te richten ruimte in het centrum."

Daarnaast wil hij het centraal station verplaatsen - op hoogte van de EO. Dat heeft als voordelen dat het dichter bij het nieuwe ziekenhuis ligt en betekent dat station Sportpark, waar plannen voor zijn om het perron te verplaatsen, kan verdwijnen. Dat vindt hij niet te ver van het centrum. Er kan daar een plein worden aangelegd en met fietsverhuur, shuttlebusjes en met de tram naar Laren via het oude station - want er moet een light railverbinding komen - is deze decentralisatie goed op te vangen.

In hoeverre heeft Paters plan kans van slagen? De voorbereidingen voor de HOV-baan op de Oosterengweg zijn al in volle gang. Wethouder Arno Scheepers en de meerderheid van de gemeenteraad wil snel werk maken van het opknappen van het Stationsplein en in de spoorzone is de Gebiedsagenda 1221 opgesteld en staan diverse projecten in de steigers. "Waarom zou het niet kunnen?", reageert de Hilversummer. Waar een wil is, is een weg. "Plannen zijn er om gewijzigd te worden."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant