Afbeelding

Gooise tieners opgepakt voor fraude met betaalapps

Politie

HILVERSUM - Zes jongeren, waarvan vijf uit 't Gooi, zijn begin dit jaar opgepakt voor het oplichten van meerdere mensen via Marktplaats. Dat meldt de politie vandaag. Zij worden verdacht van computervredebreuk, oplichting, bedreiging en/of afpersing.

Twee van de zes jongens waren zogenoemde geldezels, oftewel een katvanger die zijn of haar bankrekening tegen beloning laat misbruiken voor criminele activiteiten. De geldezels zijn twee jongens van 15 en 16 jaar uit Bussum en Hilversum. De andere vier verdachten zijn drie jongens van 16 jaar uit Nederhorst den Berg, Hilversum en Huizen en een man van 19 uit Hengelo. Alle verdachten zitten nog vast.

De politie kwam in actie na verschillende aangiftes vanuit Blaricum en Laren. Inwoners uit die twee dorpen waren opgelicht door een zogenaamde geïnteresseerde koper op Marktplaats die via een 1 cent betaalverzoek de slachtoffers geld afhandig probeerde te maken. Hierbij werden diverse gedupeerden ook bedreigd en afgeperst.

Hoe werkt Whatsappfraude met 1 cent via Markplaats?

Adverteerders op verkoopsites worden benaderd door iemand die zich voordoet als potentiële koper. De communicatie wordt voorgezet via WhatsApp. De zogenaamde koper zegt dat hij al vaker is opgelicht door mensen die adverteren op een verkoopsite en vraagt de verkoper om 1 cent over te maken via een speciaal betaalverzoek.

Veel mensen voldoen vervolgens aan dit verzoek, omdat ze bedenken dat je je aan één cent geen buil kunt vallen. En dát is precies waar de oplichters op uit zijn. Die ene cent kan u uw bankrekening kosten.
De link die de zogenaamde koper stuurt is vals. Het lijkt op een gewone bankwebsite, maar het gaat om een kopiewebsite. Als iemand nietsvermoedend zijn inloggegevens intikt, krijgt de oplichter deze gegevens ook en kan hij of zij de rekening plunderen.

Voorkom oplichting. Ontvangt u het verzoek om 1 cent over te maken, zogenaamd om te laten zien dat u te vertrouwen bent? Trap er niet in. Ga niet met deze zogenaamde koper in zee en klik niet op de link.
Is het u toch overkomen? Doe meteen aangifte en vertel de politie zoveel mogelijk gegevens van de oplichter die u geld afhandig heeft gemaakt. Waarschuw ook uw bank, zodat er geen geld van uw rekening kan worden gehaald! Ontdek meer over internetoplichting. 

Uit de krant