Waarom geen actie tegen de onaangekondigde tegendemonstranten, is de vraag van KOZP.
Waarom geen actie tegen de onaangekondigde tegendemonstranten, is de vraag van KOZP. Foto: Bastiaan Miché

Taak van burgemeester om publiek debat over Zwarte Piet te organiseren

Mensen

HILVERSUM - De handreiking van de gemeente om in Hilversum partijen bij elkaar te brengen om te praten over de verandering van de intocht van Sinterklaas, kon niet rekenen op steun van de Stichting Nederland Wordt Beter. Zij vindt dat niet zij dit debat moet verzorgen. Dat is de taak van de burgemeester, die boven de partijen zou moeten staan.

Dat bleek deze week tijdens een hoorzitting bij de onafhankelijke bezwaarcommissie waar vertegenwoordigers van Nederland Wordt Beter, waar Kick Out Zwarte Piet (KOZP) een project van is, aanwezig waren. Uiteraard wil de stichting het debat aangaan, maar zij vindt het niet haar verantwoordelijkheid deze publieke discussie in Hilversum op te tuigen. Die handschoen moet de burgemeester oppakken.

Hilversum is een van de acht gemeenten waar Nederland Wordt Beter een klacht heeft ingediend. Het gaat om inperking van de demonstratie tijdens de sinterklaasintocht van zaterdag 17 november. Rebekka Timmer, mede-organisator van de betoging, is hier degene geweest die bezwaar heeft aangetekend.

Samen met onder andere advocaat Wil Eikelboom en Jerry Afriyie betoogde zij voor de bezwaarcommissie dat hun demonstratierecht is aangetast. De optocht is niet langs hun vak getrokken op de Groest, waardoor zij hun boodschap niet hebben kunnen uitdragen.

Voordat de stoet voorbij kon lopen, is deze omgekeerd op de Prins Bernhardstraat en moesten de demonstranten vertrekken, omdat de stemming op de kop van de Groest grimmig werd. Oorzaak van deze situatie waren onaangekondigde tegendemonstranten (pro-Zwarte Piet).

Terwijl de KOZP'ers zich aan de rits regels hebben gehouden, is hun demonstratierecht aangetast en heeft Broertjes naar hun lezing geen enkele poging gedaan deze 'verstoorders van de openbare orde' aan of op te pakken.

Ander discussiepunt is de demonstratielocatie. De plek voor de lampenwinkel op de Groest was volgens de actiegroep 'totaal onzichtbaar'. Daar kwam het publiek niet aan wie de circa dertig demonstranten hun boodschap wilden uitdragen. Een plek op of net naast de Kerkbrink was de beste locatie. Volgens de gemeente kon daar - mede op advies van de politie - de veiligheid van de betogers niet worden gegarandeerd.

Mocht de groep dit jaar weer willen demonstreren, dan is het verzoek van de gemeente om eerder met elkaar het gesprek aan te gaan. Dan is er meer tijd en ruimte om een betere locatie te vinden. Hierop was het antwoord dat een betoging in principe niet nodig is. Met 'een paar kleine wijzigingen', zoals het schrappen van Zwarte Piet, hoeft de actiegroep helemaal niet in actie te komen.

De gemeente moet nu zo veel mogelijk correspondentie over de demonstratie overhandigen aan de actiegroep. Gespreksverslagen zijn er niet. Daarna heeft KOZP vier weken de tijd om te reageren. Pas dan brengt de commissie advies uit aan de burgemeester.

Uit de krant