Vanaf links: Sly Ndlovu, Lei Ma en Stellah Nambuya zijn van One Hilversum, de organisatie van de Afrikadag.
Vanaf links: Sly Ndlovu, Lei Ma en Stellah Nambuya zijn van One Hilversum, de organisatie van de Afrikadag.

Kerkbrink zaterdag in Afrikaanse sferen

Cultureel

HILVERSUM - De Kerkbrink is zaterdag in Afrikaanse sferen. Voor het eerst staat de iAfrikadag op de Hilversumse culturele agenda. Hilversummers krijgen daarmee de kans om op verschillende gebieden kennis te maken met dit continent.

Organisator van dit nieuwe evenement is geen onbekende in Hilversum. Stichting One Hilversum verzorgt al jaren in september een multicultureel festival in de Oude Haven. Tijdens One Hilversum ligt de nadruk vooral op ontmoeten, elkaar leren kennen en van daaruit werken aan sociale inclusiviteit.

Afrika heeft veel moois te bieden. Dat raakt weleens ondergesneeuwd vanwege het negatieve beeld dat er is. Armoede, hongerbuiken en burgeroorlogen zijn de associaties die worden opgeroepen. Zaterdag komt de pracht en praal en de diversiteit van Afrika aan bod. "Kom langs en ontdek de diversiteit en de warmte van Afrika", aldus Sly Ndlovu van Stichting One Hilversum.

Mode, dans, muziek, workshops en eten zijn de ingrediënten van de eerste iAfrikadag in Hilversum. De organisatie probeert voor jong en oud een inkijkje van het hele continent te geven. Het noorden, Centraal-Afrika en het zuiden zijn immers compleet andere gebieden.

Deelnemers aan dit evenementen komen niet alleen uit Hilversum en omgeving, maar tot verbazing van de stichtingbestuurders komen ze uit heel Nederland naar de Kerkbrink toe. Hoewel het neerzetten van een ander beeld van Afrika nodig is, is dat zaterdag niet de insteek. "Alles draait om positiviteit en gezelligheid", aldus Ndlovu.

Naast ontdekken is het zaterdag voor velen ook een feest van herkenning. Ndlovu vertelt dat 10 procent van de Hilversummers een Afrikaanse achtergrond heeft. Dat zijn zo'n 9.000 inwoners. Mede daarom verzorgt One Hilversum de Afrikadag, een evenement dat de stichting jaarlijks terug wil laten keren.

Het evenement begint zaterdag 25 mei om 13.00 uur. De activiteiten zijn in en rond de muziektent. Tot en met 18.00 uur kunnen belangstellenden langskomen. De entree is gratis.

Uit de krant