Felix Klos moest in een ander stembureau dan in de HSV zijn stem uitbrengen.
Felix Klos moest in een ander stembureau dan in de HSV zijn stem uitbrengen. Foto: Bastiaan Miché

Hilversumse kandidaat-Europarlementariër kan niet stemmen in zijn oude school

Politiek

HILVERSUM - Het zou een feestelijk moment worden op een voor hem toch al bijzondere dag. Hilversummer Felix Klos, nummer 4 op de kandidatenlijst van D66 voor de Europese verkiezingen, zou binnen zijn oude basisschool in Hilversum zijn stem uitbrengen. De Gooi en Eembode was uiteraard welkom. Maar het liep allemaal anders.

Het ging eigenlijk vanaf het eerste moment fout. Klos zou donderdag rond 9.30 uur bij stembureau 16, de Hilversumse School Vereniging aan de Frans Halslaan, zijn stem uitbrengen, maar arriveerde een half uur later. Dat was echter nog het minst erge.

Het was namelijk de bedoeling dat Klos ook voor zijn broer Caspar zou stemmen die momenteel in het buitenland verblijft. Maar eenmaal binnen stak een medewerker van het stembureau daar een stokje voor. Er zou ergens op een formulier een handtekening ontbreken en zolang deze er niet stond, was stemmen geen optie. 

Ja, Klos kon nog wel met zijn eigen stempas stemmen, maar dan kon hij tegelijk de pas van zijn broer weggooien. Eerst zelf stemmen en pas op een ander moment namens een ander schijn niet te mogen. Maar niet stemmen voor zijn broer was voor Klos - gezien de moeite die Caspar kennelijk had gedaan - geen optie. 

En dus vertrok de 27-jarige Democraat weer zonder te hebben gestemd. Niet veel later slaagde hij daar alsnog in, iets verderop in de Diependaalse kerk. Daar begreep een medewerker van het stembureau kennelijk wel hoe het werkt. Het verschil zat hem in de onderhandse volmacht en de schriftelijke volmacht. Bij die laatste is geen handtekening nodig en in deze categorie viel Klos. Eind goed al goed dus. Nu nog maar afwachten of D66 voldoende stemmen haalt zodat Klos zichzelf Europarlementariër mag noemen. 

Klos zal vanavond de uitslag bekijken in Nijmegen waar de partij bijeen komt. Tot die tijd gaat hij nog langs de deuren om mensen te overtuigen om (op hem) te stemmen. De Hilversummer kijkt terug op een 'waanzinnige periode'. "Ik heb zoveel mensen gesproken. Dat waren fijne en soms ook moeilijke gesprekken. Moeilijk doordat mensen geen vertrouwen meer hebben in de politiek. Het is aan mijn om dat vertrouwen te herstellen."

Uit de krant