In navolging van bijvoorbeeld Netwerk 1221 wil de gemeente meer wijksteunpunten gaan inrichten.
In navolging van bijvoorbeeld Netwerk 1221 wil de gemeente meer wijksteunpunten gaan inrichten. Foto: Bastiaan Miché

Grote veranderingen in sociaal domein

Zorg

HILVERSUM - Werk, werk, werk en nog eens werk. Dat is de centrale focus bij het college van burgemeester en wethouders nu het sociaal domein op de schop moet om de dienstverlening op peil te kunnen houden én om de kosten binnen de perken te houden. Een van de Hilversumse doelen is om 25 procent meer mensen aan het werk te krijgen. Om het totaalplaatje te kunnen realiseren, zijn tot en met 2023 miljoenen extra nodig.

Meer mensen aan de slag, is het devies. De economische tijden zijn daarvoor gunstig. "In deze tijd van hoogconjunctuur moeten we kijken naar de mogelijkheden van mensen", aldus wethouder Annette Wolthers van Werk en Inkomen. "Werk, meedoen en zorg voor diegenen die dat nodig hebben, staan daarbij centraal."

Beter kijken naar de talenten en mogelijkheden van mensen die in de participatiewet zitten. Daar ligt een belangrijke taak voor de medewerkers van het Sociaal Plein, waar net zoals de afgelopen jaar opnieuw extra geld naartoe moet. Wie bij de instantie aan de Wilhelminastraat aanklopt voor bijstandsuitkering wordt hierin beter geholpen. Hierin gaat de gemeente gaat samenwerken met (regionale) werkgevers, ketenpartners, maatschappelijke partners en inwoners.

Nieuw is de extra inzet op werk niet. In 2017 startte toenmalig SP-wethouder Arjo Klamer bijvoorbeeld al project-Nieuw Ondersteuningsmodel Voor Arbeidsontwikkeling, ook wel bekend als NOVA. Met diverse partners, waaronder Heelo en Sherpa, wordt door het Sociaal Plein nog altijd geprobeerd mensen met een participatie-uitkering via een traject betere kansen te geven op de arbeidsmarkt. Opvallend is dat er twee jaar terug 2.200 mensen in de bijstand zaten, net zoveel als nu het geval is.

Met een pak maatregelen wil Hilversum het nu over een andere boeg gooien. Volgens wethouder Karin Walters (Welzijn en Zorg) en collega Wolthers moet dat ook gebeuren. Vast blijven houden aan de traditionele vormen van dienstverlening zet de kosten meer onder druk en met de nieuwe ideeën sluit het college beter aan op de al ingezette weg, zoals het voortborduren op zorgnetwerken en inloopmomenten in de wijk.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant