Fietsenzee aan de oostkant van het spoor.
Fietsenzee aan de oostkant van het spoor. Foto: Bastiaan Miché

Nieuwe fietsrekken bij GAK, dan handhaving op Oosterspoorplein

Politiek

HILVERSUM - Goed opletten waar je de fiets neerzet, geldt al in het centrum en op het Stationsplein. Als de gemeente straks extra fietsenrekken heeft neergezet op de plek waar tot voor kort het GAK-gebouw stond, dan komt er een handhavingsgebied bij: het Oosterspoorplein.

Dat blijkt uit de beantwoording van het college van burgemeester en wethouders op artikel 41-vragen, die de SP op 14 februari heeft gesteld over de chaos die ontstaat door het wildparkeren van fietsen en scooters. Volgens het college zijn de problemen met de doorgang op het Stationsplein verleden tijd. Zo is de geleidelijn ook weer vrij.

Vorige week zei wethouder Arno Scheepers al tijdens de commissie dat er op het voormalige GAK-terrein voor de zomer nog extra fietsvoorzieningen komen. Hiermee wil het college voorzien in de huidige parkeerbehoefte binnen het gehele stationsgebied.

Zodra deze fietsenrekken er staan op dit stuk grond van de gemeente gaat handhaving op verkeerd gestalde tweewielers op het Oosterspoorplein in. Het vergroten van het handhavingsgebied gebeurt vanuit de reguliere capaciteit.

In de nabije toekomst is het de bedoeling dat er een ondergrondse fietsenstalling onder het station komt. In samenwerking met spoorwegbeheerder ProRail is de gemeente nu bezig met een variantenstudie. Uitgangspunt is dat er ruimte moet zijn voor 7.000 stalen rossen, waaronder ook plekken voor onder andere bakfietsen en scooters, zodat die niet op het maaiveld hoeven te staan.

Uit de krant