Youri Erades: 'Dit alles gaat om gezondheid. Iedereen heeft baat bij een rookvrije omgeving, zowel de roker als de niet-roker.'
Youri Erades: 'Dit alles gaat om gezondheid. Iedereen heeft baat bij een rookvrije omgeving, zowel de roker als de niet-roker.' Foto: Bastiaan Miché

Your Coffee op weg naar een rookvrije generatie

Zorg

HILVERSUM - Nee, een makkelijk besluit is het niet en hij weet dat hij gasten ermee wegjaagt. En toch heeft Youri Erades besloten zijn terras grotendeels rookvrij te maken. De eigenaar van Your Coffee weet als geen ander wat roken voor schade aanricht. "Ik heb veel ouders met kinderen in mijn koffietent en die kleintjes zien volwassenen paffen en gaan dat dus normaal vinden. Maar dat is het niet. Roken is zo slecht."

O zeker niet, hij wil niet de moraalridder uithangen, integendeel. Jarenlang genoot Erades zelf van zijn sigaretje. Drie jaar geleden drukte hij zijn laatste uit en besloot er nooit meer eentje op te steken. De aanleiding hiervan was zijn vrouw Linda.

Zij kreeg in 2016 te horen dat ze longkanker had en overleed hieraan. "Linnie was een verstokte rookster. Bakkie koffie, peuk erbij, gezellig. Totdat ze ziek werd en we het vreselijk nieuws kregen dat ze longkanker had. Ik nam me voor nooit meer te roken. Ik heb van nabij gezien wat een afschuwelijke ziekte het is. Mensonterend."

De illusie dat hij anderen van het roken af kan houden heeft hij niet, maar hij wil het gemak ervan afhalen. Zo staan er bijvoorbeeld al een tijdje geen asbakken meer op de tafels buiten. "Kregen we de vraag of er niet mocht worden gerookt. 'Nu nog wel, maar straks niet meer' was het antwoord dan en werd er een asbak neergezet."

Voor sommigen zal het rookverbod op het terras lastig zijn. Denk aan winkelende vriendinnen die doodmoe neerploffen in een van de stoelen en toe zijn aan nicotine en koffie.

Erades knikt. Aan de voorkant van zijn restaurant is een aantal tafeltjes waarop asbakken blijven staan. Maar op het grote terras aan het Wagenmakersplein, dat hij sinds deze maand uitbreidde, wordt niet gerookt. Gasten die toch een sigaret aansteken, worden vriendelijk verzocht deze uit te maken.

"Als ze moeilijk doen is dat heel jammer, maar er wordt gewoon niet meer gerookt op mijn terras." Natuurlijk weet hij dat mensen om die reden wegblijven, maar dat is dan maar zo. "Weet je nog toen de overheid besloot dat cafés rookvrij moesten worden? Heel Nederland stond op zijn achterste poten. We zijn een paar jaar verder en niemand heeft het er meer over. Rokers staan zonder morren buiten als ze zin in een peuk hebben."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant