Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché
foto's

Herdenking Marwan: 'Ik hoop dat we wakker geschud zijn'

Buurt / wijk

HILVERSUM - "Hoe kan het dat de familie niets wist dat Marwan al heel lang gepest werd, maar iedereen daar buiten wel? Niemand greep in. Je bent geen verrader als je ingrijpt." Deze emotionele woorden waren van Zaki Zannouti tijdens de herdenking woensdag van de 15-jarige Marwan Ben Kodad.

Al ver voor 19.30 uur stonden er honderden mensen, veelal met bloemen in de hand, te wachten op de Stroeslaan. Er werd geknuffeld, gehuild en veel gesproken. De 'buurtmoeders' die deze herdenking hebben verzorgd, vroegen om een minuut stilte. Dat deden zij hand in hand met burgemeester Pieter Broertjes en wijkwethouder Karin Walters. Hierna volgde een applaus voor Marwan, de 15-jarige jongen die heel erg gepest is en maandag een einde aan zijn leven maakte.

Politiewagen
Nadat de honderden aanwezigen hun meegebrachte bloemen op het grasveld hadden gelegd, nam Zannouti het woord. Via de installatie van een politiewagen sprak de kennis van de familie de mensen toe. Hij ging vooral in op de jarenlange pesterijen die de jonge Hilversummer heeft moeten ondergaan. Iets dat breed bekend was, behalve bij het gezin zelf, en kennelijk oogluikend is toegestaan. 

Weerbaarder
Zannouti riep dan ook op om vriendelijker en warmer met elkaar om te gaan, zoals Marwan zelf ook was. "Een vriendelijke jongen, die iedereen groette en altijd lachte." Tevens deed hij een duidelijk appel dat pesten echt de kop moet worden ingedrukt. Dat heeft niets te maken met iemand weerbaarder maken. "Wees lief voor elkaar", aldus de spreker. "Ik hoop dat we wakker geschud zijn en dit soort dingen niet accepteren."

Kracht
"Het is fantastisch dat er zoveel mensen bij elkaar zijn gekomen. Dat is ook de kracht van Hilversum. Dat hebben we eerder gezien. Dit initiatief is door de buurt georganiseerd. Dat is mooi", aldus burgemeester Pieter Broertjes, die eerder vandaag een bezoek bracht aan de familie om steun te betuigen.

Eerste minuut
"Het verbaast mij echt dat het zo druk is", blikte Sabine Hanekamp terug, die met andere moeders uit de buurt deze herdenking heeft verzorgd. "Ik ben er vanaf maandag, zo ongeveer vanaf de eerste minuut, geweest en wilde wat doen, maar wat? Dit dus", zegt de Hilversumse terwijl ze naar de vele bloemen op het grasveld kijkt.

Waterput
In een later stadium volgt nog een stille tocht. Dat gaat Hanekamp in overleg doen met de familie van Marwan. Die zijn vanavond met hun zoon vertrokken naar Marokko om hem naar zijn laatste rustplaats te brengen. Een ding is duidelijk dat er bij deze tocht geen bloemen komen. Het is de bedoeling om geld in te zamelen voor een waterput in Tanger voor Marwan. 

Uit de krant