Kenny B maakte er ondanks de matige opkomst een feestje van.
Kenny B maakte er ondanks de matige opkomst een feestje van. Foto: Bastiaan Miché

Muziekids Festival trekt weinig bekijks; en dan is het Marktplein wel heel groot

Zorg

HILVERSUM - Zangeres Jennie Lena verdwijnt na haar korte maar verder prima optreden snel weer naar achteren om backstage de schaduw op te zoeken. Want was is het warm zondagmiddag tijdens het Muziekids Festival op het Marktplein. 

En mede door die hitte is het plein, waar Hilversum zó graag grote evenementen wil laten plaatsvinden, wel heel erg leeg en heel erg groot. In de voorverkoop waren er 450 kaarten voor 10 euro per stuk verkocht. Maar veel mensen zullen hebben gedacht dat dit bedrag een mooie donatie is aan het goede doel, dat Muziekids is, en besloten zondagochtend om elders toch maar verkoeling op te zoeken. Want ook op het vaak zo goed gevulde terras bij MOUT is het deze middag rustig. 

Uiteindelijk, zo rond 15.00 uur als het evenement al zo'n twee uur gaande is, verdwijnen de hekken bij de ingang en kunnen voorbijgangers alsnog gratis genieten van de optredens artiesten. Dat leidt dan weer tot irritatie bij degenen die net toch maar een kaartje hebben gekocht. Maar echt veel drukker zou het niet worden. En dat terwijl er vooraf gerekend was op 2000 bezoekers. 

Kenny B
En dat terwijl de optredende artiesten, allemaal vrienden van de Hilversumse stichting, echt niet de eerste de besten zijn. Want naast Jennie Lena (bekend van The Voice) zijn onder meer Laura Fygi, Kenny B, VanVelzen en afsluiter Lucas & Steve naar Hilversum gekomen. Giel Beelen is de presentator van dienst. De radio-dj is al jarenlang ambassadeur van Muziekids en hoefde daarom niet lang na te denken toen hij werd gevraagd om het festival te presenteren. En nee, de Haarlemmer had deze zondag echt niet liever op het strand gezeten. "Ik sta hier met veel liefde."

Ook Kenny B draagt Muziekids 'een warm hart toe', zegt hij vlak voor zijn optreden. "Muziek heeft me veel gebracht, me zelfs bijna gered. Muziek draagt bij aan een genezingsproces, het verbindt. En alle projecten die goed zijn voor het welzijn van kinderen, daar doe ik graag aan mee. En nu gaan we er wat leuks van maken."

Met dat laatste doelt de zanger op zijn optreden op het toch goed uitziende en zeer professioneel opgezette podium. Kenny B maakt er inderdaad een feestje van, de aanwezigen vermaken zich prima maar het is gewoonweg te warm. Bovendien staat het podium bijna tegen het appartementencomplex aan de Schoolstraat aan. Wanneer het iets meer richting de Groest zou staan, was het plein misschien wat minder leeg geweest. 

Markt
Dat was echter niet mogelijk, omdat daar zaterdag - toen het podium werd opgebouwd - de markt plaatsvond. Het is misschien een les voor een volgende editie die er volgens de goedlachse en immer positief gestemde Monica Tijdink, vaste kracht binnen Muziekids, zeker zal komen. "Dit was onze 1.0-versie. We gaan nu vol goede moed op naar de volgende."

Tijdink beseft dat de timing van het evenement - de Toppers speelden, Marco Borsato ook, de Gijsbrecht had een evenement en er was nog veel meer - niet de meest gelukkige was. "Maar het warme weer heeft ons genekt", weet de Hilversumse. "Overal in Hilversum was het veel te warm aan. Maar echt, de organisatie was top. Alles was perfect geregeld."

Opbrengst
Wat het Muziekids Festival heeft opgeleverd - gelukkig zetten nagenoeg alle partijen/artiesten zich belangeloos in en gaan de meeste opbrengsten naar het goede doel - is nog niet bekend. 

Muziekids wil met dit festival en al andere activiteiten die het organiseert aandacht vragen en uiteraard financiële middelen bij elkaar te brengen om de uiteindelijke doelstelling te realiseren: vijf muziekstudio's per jaar openen en uiteindelijk een studio in elk ziekenhuis. Momenteel zijn er Muziekids studio's 'ON AIR' in Hilversum, Blaricum, Tilburg, Almere en in het Prinses Máxima Centrum in Utrecht.

Uit de krant