Interventiecardioloog Maribel Madera Cambero met IntraSight platform.
Interventiecardioloog Maribel Madera Cambero met IntraSight platform. Foto: Tergooi

Tergooi: 'Ultramodern platform voor hartkatheterisatie neusje van de zalm'

Zorg

HILVERSUM - Bestaande technieken bundelen waardoor de interventiecardiologen een volledig beeld krijgen van de kransslagaders en het mogelijk is om hartkatheterisaties sneller, veiliger en efficiënter uit te voeren. Dat is het IntraSight interventional application platform van Philips waar Tergooi sinds kort gebruik van maakt.

Het Gooise ziekenhuis is het tweede ziekenhuis in de wereld dat werkt met dit 'ultramoderne platform', aldus Tergooi in een persbericht. Tijdens een hartkatheterisatie wordt een dunne draad in de kransslagader ingebracht om bijvoorbeeld vernauwingen te meten, een stent te plaatsen of om met ultrasound (echo) de vaten in beeld te brengen.

Tegelijkertijd brengt een angiografie met röntgenstralen de vaten in beeld. Op basis van de metingen en de beelden bepaalt de interventiecardioloog welke behandeling nodig is: medicatie, een dotterbehandeling, het plaatsen van een stent of een operatie.

Neusje van de zalm
Het IntraSight interventional application platform moet op de millimeter nauwkeurig meten de drukval in het bloedvat, oftewel de bloeddruk voor en achter de vernauwing. Daarbij laat het de beelden van de angiografie en de ultrasound parallel aan elkaar zien. Maribel Madera Cambero is interventiecardioloog in Tergooi: "Deze techniek is echt het neusje van de zalm. Door de meting, het echobeeld en het angiobeeld te combineren, weet je precies waar je in het bloedvat bent en zie je exact hoe ernstig de vernauwing is. Dit geeft ons een nog vollediger beeld van het bloedvat."

De interventiecardiologen moeten hierdoor nog beter kunnen bepalen welke behandeling de patiënt nodig heeft en bij meerdere vernauwingen zien welke vernauwing het beste kan worden behandeld. "Daarbij hoeven we geen apparatuur meer naar binnen te halen vanuit de gang omdat alles geïntegreerd is", vervolgt Madera Cambero. "Je bedient het systeem zelf met een touchscreen aan de tafel en dat werkt perfect, zelfs met handschoenen aan."

Optimaal resultaat
Volgens de interventiecardioloog is het vooral heel belangrijk dat IntraSight de resultaten van de behandelingen verbetert: "We kunnen steeds optimaler gebruikmaken van de techniek. Zo geeft het systeem ook advies over de lengte en de diameter van de stent die je moet gebruiken bij een vernauwing en voorspelt het de drukval na het plaatsen van een stent. Je weet dus op voorhand welk resultaat je bereikt. Met dit nieuwe systeem komen we steeds dichterbij ons doel: nog betere behandelingen en een optimaal resultaat voor onze patiënten."

Uit de krant