Gerben van Voorden komt morgen met de motie 'Behoud de gasleiding'.
Gerben van Voorden komt morgen met de motie 'Behoud de gasleiding'. Foto: Bastiaan Miché

CDA pleit voor behoud van de gasleiding

Politiek

HILVERSUM - Op weg naar een duurzamere wereld verdwijnt de gasleiding. Van het aardgas af is immers het devies voor de toekomst. Wat het CDA Hilversum betreft, is het handig om de leiding juist te behouden. Dat bepleit de fractie morgen dan ook in de raadsvergadering.

'Behoud de gasleiding' is de titel van de motie die CDA'er Gerben van Voorden morgen tijdens de een na laatste raad voor het zomerreces indient. Hierin roept hij het college van burgemeester en wethouders op om in overleg met de netbeheerders te treden om te kijken of het mogelijk is het bestaande gasnetwerk intact te laten en nieuwbouwprojecten te voorzien van een toekomstbestendig gasleidingnetwerk voor distributie van 'gassen'. Hiermee wil het CDA kunnen anticiperen op innovatie en besparing van toekomstige kosten.

Alternatief
Door de leidingen kunnen namelijk ook andere gassen komen, zoals waterstof. Van Voorden verwijst naar een Rotterdams voorbeeld. In maart is in Rozenburg een bestaande aardgasleiding getest en goed bevonden voor 100 procent waterstof.. "Dat kan in de toekomst een alternatief zijn voor duurzame verwarming van woningen", stelt het CDA. "Ook wordt door netbeheerders ingezet op duurzaam gas, waarbij een gasdistributienetwerk onontbeerlijk is."

Geen vergunning
Inspringen op innovatie is dit. Dat lijkt haaks te staan op de huidige gang van zaken. Sinds 1 juli vorig jaar krijgen bouwers in principe geen vergunning meer voor bouwplannen met een aardgasaansluiting. In het eerste kwartaal van 2019 betekent dit in Noord-Holland dat 72 procent van de nieuwbouw- en renovatieaanvragen zonder gasaansluiting is, zo dist Van Voorden op. 

Uit de krant