Het wormenhotel: concreet en goed uitvoerbaar.
Het wormenhotel: concreet en goed uitvoerbaar. Foto: Bastiaan Miché

Betere uitvoerbaarheid van Hilversum100-ideeën

Algemeen

HILVERSUM - Voor het derde jaar achtereen daagt Hilversum100 groene doeners uit om met ideeën te komen die de gemeente CO2-besparing moet opleveren. De actieplannen moeten wel echt goed uitvoerbaar zijn, want daar vallen nog slagen in te maken. Daarom ligt hier vooraf meer de nadruk op.

De ervaring van de afgelopen twee jaar leert dat plannen op papier in de praktijk niet altijd even goed te realiseren zijn. Daarom merkt wethouder Jan Kastje van Klimaat en Energie dat de ingeleverde duurzame voorstellen ook echt uitvoerbaar moeten zijn. Daar moeten de indieners zelf goed op letten, maar ook de jury van deze jaarlijkse lokale duurzaamheidswedstrijd let hier extra kritisch op.

Energieavond
Volgens Kastje zijn er genoeg voorbeelden van winnaars van de afgelopen jaren die aan dit criterium voldoen. Het wormenhotel aan de Moerbeilaan van Herman Vijlbrief (zie foto) en de energieavonden van de lokale energiecoöperatie Hilversumse Energietransitie (HET) zijn daar goede voorbeelden van.

Strohuis
Maar het strohuis, dat eveneens in de prijzen viel, blijkt niet te realiseren, aldus de wethouder. De initiatiefnemer had bedacht hiermee op Crailoo aan de slag te kunnen, maar daar is helemaal geen plaats. Nu is er nog altijd geen geschikte locatie gevonden.

30.000 euro
Wie goede CO2-uitstootbesparende ideeën heeft - Hilversum wil in 2050 CO2-neutraal zijn -, heeft tot en met zaterdag 28 september de tijd deze in te dienen. In totaal ligt er 30.000 euro klaar voor de beste voorstellen, zodat deze concreet kunnen worden uitgevoerd. Wie de Hilversum100 Challenge winnen, wordt duidelijk op donderdag 10 oktober (Dag van de Duurzaamheid).

Meer gegevens hierover zijn te vinden op www.hilversum100.nl.

Uit de krant