Een bescheiden opkomst tijdens Kerkennacht.
Een bescheiden opkomst tijdens Kerkennacht. Foto: Bastiaan Miché

'De kerk is zeker geen duf instituut'

Algemeen

HILVERSUM - De kerk is meer dan een plek waar je op zondag luistert naar een preek. Velen zien het als een verouderd instituut. Het imago is stoffig, maar de kerk heeft veel meer te bieden. Dat wilde de Raad van Kerken Nederland duidelijk maken tijdens Kerkennacht, waar De Kapel zaterdag aan meedeed.

Een paar uur gingen de deuren van de kerk aan de 's-Gravelandseweg 144 zaterdagavond open voor het publiek. Met als bedoeling om op een laagdrempelige manier eens binnen te wandelen, te zien, te luisteren naar muziek en anderen en om mee te kunnen doen aan korte activiteiten, waaronder inspiratiesessies, meditatie en workshops.

Waardevol
"Zeker mensen van buitenaf zien de kerk als een duf instituut", zegt predikant Tom Rijken. Met het thema 'Dit is óók kerk' wilde de landelijke Raad van Kerken aantonen dat er meer is dan een wekelijkse preek over dingen die in de oudheid zijn gebeurd. Hoewel zaterdag de opkomst niet heel groot was, zegt Rijken dat er zaterdagavond mensen van buiten De Kapel zijn langsgeweest. "Dat is heel waardevol. Daarmee weet je de drempel te verlagen", verklaart de predikant.

Geloofsantwoorden
De kerk is een van de grootste vrijwilligersorganisaties, een plek waar eenzaamheid wordt bestreden en waar veel aandacht is voor zingeving. Rijken geeft aan dat mensen die vragen hebben geen kant-en-klare geloofsantwoorden krijgen, maar dat de kerk uitnodigt om gezamenlijk een zoektocht te doen naar de kern. Dat is veel meer van deze tijd, zo laat de predikant weten.

Bezinnen
Daarnaast is het godshuis een zingevingsplek. Een locatie waar het mogelijk is om te bezinnen, te zingen, van gedachten te wisselen, te mediteren en mee te doen aan een gesprekskring. "En ik kan nog veel meer noemen."

Duurzaamheid
Een ander belangrijk aspect is om de maatschappelijke betrokkenheid te tonen. Dat deed De Kapel zaterdag door als enige deel te nemen aan de Kerkennacht, maar het godshuis doet meer. Met enige regelmaat zijn er lezingen in het gebouw aan de 's-Gravelandseweg. Actuele thema's, waaronder duurzaamheid en het Klimaatakkoord, komen aan bod. Ieder jaar wijst De Kapel een vredespaal aan in de Vredesweek. De zesde komt in september te staan bij De Zoutkeet.

Uit de krant