Afbeelding
Foto: Jelle Harder

Zorgen over voortbestaan dassen op Monnikenberg

Natuur en Milieu

HILVERSUM - De Vereniging tot Behoud van Anna's Hoeve e.o. (VBAH) maakt zich grote zorgen over het voortbestaan van de dassen op landgoed Monnikenberg. Dat heeft te maken met de aanleg van de HOV busbaan en de nieuwe weg in Anna's Hoeve en Monnikenberg.

Dat vertelt woordvoerder Jelle Harder van de VBAH. Nu is het nog zo dat dankzij de aanleg van vele dassentunnels onder wegen en dassenrasters op diverse plaatsen er minder dassen worden doodgereden. Maar bij de nieuwe ontwikkelingen als de HOV hoort de aanleg van grote geluidswallen. "De grond die daarvoor nodig is wil het Goois Natuurreservaat verkrijgen door het afgraven van het weiland en de akker op Monnikenberg", aldus Harder. "Dat is echter het belangrijkste voedselgebied van de dassen. Als dat doorgaat zullen de dassen verdwijnen."

Op landgoed Monnikenberg verblijven sinds mensenheugenis dassen. Op 12 april bleek dat er twee jonge dassen geboren zijn. Die waarneming gebeurde met behulp van een wildcamera, opgesteld door de VBAH. Op video's zijn de dassen midden in de nacht vastgelegd. Harder: "De afgelopen tijd is gezien dat de jonge dassen voortdurend met elkaar aan het spelen zijn, waarbij ze achter elkaar aanrennen, over elkaar heen buitelen en tussendoor de burcht in schieten. Inmiddels zijn ze al flink gegroeid."

Dassen behoren tot de marterachtigen. In ons land is de das de grootste marter. Ze leven in zelfgemaakte holen, zogenaamde dassenburchten. Een burcht heeft meerdere ingangen en kan soms vele tientallen jaren oud zijn.

Dassen zijn dieren die in de schemering en 's nachts actief zijn om naar voedsel te zoeken. Het zijn alleseters maar voor circa 75 procent van hun voedsel zijn ze afhankelijk van graslanden en akkers waar ze regenwormen eten. Daarnaast worden allerlei soorten insecten gegeten zoals emelten, maar ook mais, vruchten, muizen en eikels.

Uit de krant