Bij de start van het beleid vorig jaar  waren er nog veel vragen. Nu veel minder.
Bij de start van het beleid vorig jaar waren er nog veel vragen. Nu veel minder. Archieffoto: Bastiaan Miché

'Fietsparkeerbeleid centrum Hilversum werkt'

Buurt / wijk

HILVERSUM - Het vorig jaar geïntroduceerde en door velen gehekelde fietsparkeerbeleid in het Hilversumse centrum is eigenlijk een doorslaand succes. Die conclusie trekt het college van burgemeester en wethouders na onderzoek door adviesbureau Tabula Rasa en tellingen door onder meer studenten van de Beroepshavo van het ROC.   

Veel meer mensen parkeren hun fiets op de juiste plek en veel inwoners vinden het beleid inmiddels noodzakelijk en logisch, concludeert Tabula Rasa. Ditzelfde bureau deed in april 2018, dus nog voordat het handhavingsbeleid van start ging, een voormeting. De evaluatie was qua opzet grotendeels gelijk en is uitgevoerd in dezelfde periode van het jaar, onder vergelijkbare omstandigheden, zodat beide metingen vergelijkbaar moeten zijn.

Gewenningsperiode
Tabula Rasa ziet een aanzienlijke toename in het aantal goed geparkeerde fietsen. Van de 256 geobserveerde fietsers zet bijna 75 procent de fiets op de juiste plek, tijdens de voormeting in april 2018 was dit slechts 27 procent. Inwoners zijn inmiddels op de hoogte en na de gewenningsperiode is men gewend aan de nieuwe regels, is de conclusie. Ook de weerstand, die er vooral in september/oktober vorig jaar was, is flink gedaald.

Ook de aantrekkelijkheid van het centrum is gestegen, al is niet met zekerheid te zeggen of het nieuwe fietsparkeerbeleid hier aan heeft bijgedragen. Desalniettemin lijkt het volgens Tabula Rasa wel degelijk invloed te hebben.

Mindervaliden
Maar het is niet alleen maar hosanna. Zo zijn er nog aandachtspunten met betrekking tot de regeling voor mindervaliden en is er nog altijd een groep mensen die het aantal stallingsmogelijkheden dichtbij de bestemming te laag vindt. Daarnaast vinden fietsers dat fietsen alleen moeten worden weggehaald als ze echt heel erg in de weg staan.

Naast de evaluatie door Tabula Rasa zijn er door studenten van de Beroepshavo van het ROC én de gemeente fietsentellingen gedaan, schrijft het college van burgemeester en wethouders (B en W). Daaruit blijkt dat er voldoende fietsparkeerplekken zijn. "Deze cijfers zijn vergelijkbaar met de telling van juni 2018. Wel zien we een duidelijke verschuiving: In juni 2018 stonden er nog meer dan 115 fietsen in het voetgangersgebied, tijdens de tellingen van dit jaar zijn er daar (inclusief de rekken op het C&A plein) circa 30 geteld", aldus B en W.

Gastvrij centrum
Benadrukt wordt nogmaals dat het beleid moet bijdragen aan een aantrekkelijk en gastvrij centrum. "De evaluatie én de tellingen laten zien dat het nieuwe fietsparkeerbeleid werkt", concluderen B en W. "De evaluatie geeft dan ook alle aanleiding om het ingezette beleid te continueren en structureel te implementeren."

Inpandige fietsenstalling
Om de puntjes op de i te zetten komt er nog dit jaar de nieuwe inpandige fietsenstalling aan de Zeedijk, waarmee het aantal fietsparkeerplekken dichtbij bestemmingen in het centrum aanzienlijk toeneemt. Ook wordt bekeken waar scooterrijders hun tweewieler kunnen stallen, zodat handhaving op brommers/scooter beter mogelijk is. Tot slot komt er dit jaar meer duidelijkheid over de coulance regeling voor mindervaliden. 

Uit de krant