De politie moest handelend optreden tijdens de intocht van Sinterklaas in Hilversum.
De politie moest handelend optreden tijdens de intocht van Sinterklaas in Hilversum. (Foto: Bastiaan Miché)

Veroordeling Eindhovense eiergooiers, wat doet Broertjes nu?

HILVERSUM - Nu de rechter veertien personen heeft veroordeeld voor hun wangedrag bij de Sinterklaasintocht in Eindhoven stelt Kick Out Zwarte Piet (KOZP) de vraag wat er in Hilversum gaat gebeuren. De actiegroep wil hier graag over in gesprek met burgemeester Pieter Broertjes.

Woensdag werd bekend dat veertien relschoppers zijn veroordeeld voor openlijk geweld tegen demonstranten van KOZP. Er zijn taakstraffen - tot wel 160 uur uitgedeeld - en een gevangenisstraf van twee weken. Zij kregen deze straffen onder andere vanwege het gooien van eieren.

Eieren
Dat is ook gebeurd in Hilversum. De KOZP'ers, die in een demonstrantenvak stonden voor de Lampenshop aan de Groest, zijn ook bekogeld met onder meer eieren. Nu dat dus strafbaar blijkt te zijn, richt KOZP zich tot de Hilversumse burgemeester. De mensen opsporen moet volgens de actiegroep goed te doen zijn, want de politie zou camerabeelden hebben verzameld. 

Strafbare feiten
Eind 2018 zei Broertjes tegen deze krant dat hij niet van plan is de personen op te sporen die zich zaterdag 17 november hadden misdragen richting de anti-zwarte pietbetogers. Hij stelde dat de meeste tegendemonstranten niet uit Hilversum kwamen en dat ze geen strafbare feiten hebben gepleegd.

Inclusief
Daarnaast komt de vraag voorbij wanneer de Hilversumse burgervader het maatschappelijk debat over een inclusieve Sinterklaasintocht gaat verzorgen. In mei zei de actiegroep deze discussie hier in Hilversum te willen voeren, Een week later gaf Broertjes in deze krant aan deze handschoen op te gaan pakken. Maar dat is zo'n zes weken terug, het reces staat voor de deur, dus wanneer gaat dit 'inclusiviteitsgesprek' plaatsvinden, zo wil KOZP weten.

Meer berichten