Uitvaarten op zondag mogen helemaal niet
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Begraafplaats Zuiderhof aan de Kolhornseweg.
Begraafplaats Zuiderhof aan de Kolhornseweg. (Foto: Museum Hilversum)

Uitvaarten op zondag mogen helemaal niet

HILVERSUM - Ken je die van Uitvaartstichting Hilversum die op zondag plechtigheden wil gaan verzorgen? Nou, dat gaat niet door. Het huidige bestemmingsplan staat dat helemaal niet toe.

Dat beaamde wethouder Arno Scheepers woensdagavond tijdens de raadsvergadering toen hij vragen over dit voornemen beantwoordde van de SP-fractie. De VVD'er beloofde donderdagmorgen als eerste de stichting op de hoogte te brengen dat begrafenissen of crematies op zondag niet zijn toegestaan.

Verbazing
Dat leidde tot verbazing bij de raad. PvdA-raadslid Jacqueline Kalk vroeg Scheepers hoe dit plan kan worden goedgekeurd, terwijl de VVD'er zelf in de Raad van Toezicht zit. van de stichting. Daar had direct een stokje voor gestoken moeten worden.

Ingrijpen
"In de Raad van Toezicht is verruiming besproken. Die heeft gezegd: prima, zolang het wettelijk is toegestaan. Uitvaarten op zondag zijn niet toegestaan. Ik ga meteen ingrijpen", was zijn antwoord.

Tegemoet komen
Uitvaartstichting Hilversum wil meer mogelijkheden bieden, omdat het voor veel mensen overdag moeilijker is naar een plechtigheid te komen. Ze zitten met werk of staan in de file. Door in de avonden en op zondagmiddag plechtigheden te houden, willen ze tegemoet komen aan de maatschappelijke behoefte.

Ruim
Uit het bestemmingsplan blijkt dat de tijden al heel ruim zijn. Hierin is opgenomen dat uitvaarten op alle locaties in Hilversum (Zuiderhof, Bosdrift en Noorderbegraafplaats) mogen plaatsvinden van maandag tot en met zaterdag tussen 7.00 en 22.00 uur.

Niet onwelwillend
Wel gaf hij aan dat het college waarschijnlijk niet onwelwillend tegenover het idee staat van zondagplechtigheden. Maar dan moet de uitvaartstichting zich wel officieel melden met dit voorstel bij de gemeente en dan beoordelen B&W dit plan op zijn merites.

Voorleggen
SP-fractievoorzitter Bianca Verweij wees de wethouder erop dat als de uitvaartstichting de mogelijkheden wil verruimen dat het dan gaat om een wijziging van het bestemmingsplan. Vaststellen en aanpassen van het bestemmingsplan is een bevoegdheid van de raad, was haar opmerking aan het adres van Scheepers.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>