Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

KOZP: 'Geen opsporing van intochtrelschoppers in Hilversum creëert willekeur van overheid'

Algemeen

HILVERSUM - Het blijft Kick Out Zwarte Piet (KOZP) een raadsel waarom er in Hilversum geen onderzoek komt naar de gebeurtenissen tijdens sinterklaasintocht van afgelopen november. Daar is geen aangifte voor nodig. Dat er vorige week veertien mensen zijn veroordeeld door de rechter komt doordat de autoriteiten in Eindhoven deze handschoen zelf hebben opgepakt.

Dus luidt de vraag in een schriftelijke reactie op de burgemeesterbrief van gisteren: waarom kan dat in Hilversum niet? In Eindhoven hebben de anti-zwarte pietdemonstranten ook geen aangifte gedaan tegen de relschoppers. Daar zijn de autoriteiten zelf mee aan de slag gegaan. Dat heeft geleid tot taakstraffen tot 160 uur en zelfs een celstraf van twee weken.

Motieven
De actiegroep vermoedt, na het lezen van de brief, dat bestuurlijke of zelfs individuele motieven meespelen in het niet willen opsporen en bestraffen van de pro-pietbetogers, die de KOZP-demonstranten onder meer bekogelden met eieren. "Dit creëert een willekeur van de overheid", is de conclusie.

Om de tafel
"Waar in Eindhoven wél wordt gehandhaafd, kiest het Hilversums college ervoor dit niet te doen", stellen Jimmy Stol en Jerry Afriyie namens KOZP. "Daarom herhalen wij onze vraag of wij, samen met de gemeente en politie, nogmaals om tafel kunnen gaan om de mogelijkheden, waaronder het doen van aangifte door ons, te bespreken voor het vervolgen van gewelddadige pro-pietbetogers in Hilversum."

Geen aangever
Gisteren stelde burgemeester Pieter Broertjes dat de politie pas actie gaat ondernemen zodra er een aangever is. Tot op heden is er geen aangifte gedaan en daarom wordt er niet gekeken of er op die bewuste zaterdag 17 november op de Groest-Prins Bernhardstraat strafbare feiten zijn gepleegd.

Eieren
De rechterlijke uitspraak van woensdag 3 juli is voor de actiegroep het bewijs dat er wel degelijk strafbare feiten zijn gepleegd. Personen die eieren en bier hebben gegooid naar de KOZP'ers hebben daarvoor een straf gekregen. In Hilversum zijn de demonstranten in hun vak ook bekogeld met onder meer eieren. Gelijke monniken, gelijke kappen verwacht de actiegroep.

Media
In de reactie klinkt meer teleurstelling. Zo heeft de burgemeester de gemeenteraad en de pers gistermiddag wel op de hoogte gebracht, maar heeft de actiegroep nog altijd geen respons ontvangen van Broertjes. Dat er geen onderzoek komt zolang er geen aangifte komt, hebben ze uit de media moeten vernemen.

Spanningen
Tevens wijzen Stol en Afriyie Broertjes erop dat niet KOZP heeft gezorgd voor oplopende spanningen tijdens de intocht. Die vinger moet volgens hen volledig en alleen worden gericht op de mensen die uit het niets besloten tot een tegengeluid en de demonstranten onder andere met eieren bekogelden. "Wij hebben ons aan onze rechten en plichten gehouden en zijn bedankt door de politie en de gemeente voor het opvolgen van alle voorschriften en aanwijzingen, terwijl er met geweld op ons gereageerd werd door pro-pietbetogers", luidt de uitleg.

Maatschappelijk debat
Wel zijn zij verheugd met de uitnodiging van de burgemeester op dinsdag 16 juli langs te komen om te praten over het maatschappelijk te voeren debat in Hilversum over een inclusieve sinterklaasintocht. Broertjes heeft op verzoek van KOZP aangegeven deze discussie in Hilversum te gaan voeren. Dat moet na het zomerreces plaatsvinden.

Uit de krant

!

Uit de krant

Logo
Afbeelding
Deborah den Dulk: 'Ik denk altijd in mogelijkheden' Deborah den Dulk is centrummanager van Hilversum: ‘Ik denk altijd in mogelijkheden’ Bedrijven 30 sep, 16:22
Logo
Afbeelding
Taakstraffen voor het oplichten van Sociale Dienst en gemeente Hilversum Politie 30 sep, 15:45
Afbeelding
Duurzaamheidsspecial in Gooi en Eembode Natuur en Milieu 30 sep, 15:12
Logo
Afbeelding
Evenement Natuurflitsen vrij toegankelijk Nieuwe natuurgidsen in Gooi en Vechtstreek: echt niet alleen maar geitenwollensokkentypes Natuur en Milieu 30 sep, 15:00
Logo
Afbeelding
'Hier werken allemaal leuke mensen' Al 134 vrijwilligers actief bij De Vorstin en het worden er steeds meer Mensen 30 sep, 12:00
Afbeelding
Dierspecialist Beijer op Seinhorst: ‘Letterlijk een apotheek voor huisdieren’ Advertorial 30 sep, 10:30
Afbeelding
Nieuwe expositie ART Hilversum vol geuren, beweging en duurzaamheid Cultureel 30 sep, 09:00
Logo
Afbeelding
Wethouder Heller: 'Een mijlpaal' Start verbouwing van eerste woning Hilversumse Meent Aardgasvrij Natuur en Milieu 30 sep, 07:00
Voorproefje Gooieneembode Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief