Het crematorium aan de Kolhornseweg.
Het crematorium aan de Kolhornseweg. Foto: Bastiaan Miché

Cremeren op zondag mag nu wél op Zuiderhof

Politiek

HILVERSUM - Mag het nu wel of niet? Inmiddels begint het op een groot welles-nietesspel te lijken. Na grondig spitwerk in het raadhuis blijkt dat het wel degelijk mogelijk is om op zondag begrafenissen of crematies te houden in Hilversum.

Zo luidt het antwoord van de gemeente. Begin deze week is het bestemmingsplan Zuiderhof van A tot Z doorgenomen en daaruit blijkt dat plechtigheden op zondag zijn toegestaan. In de toelichting staat dat er van maandag tot en met zaterdag tussen 7.00 en 22.00 uur begraven en gecremeerd mag worden, maar dit is volgens de gemeente 'geen bindende regel'. Wel maakt de gemeente nog een slag om de arm. Landelijke wetgeving kan nog roet in het eten gooien.

Dik twee weken terug maakte Uitvaartstichting Hilversum bekend plechtigheden in de avonden én op zondagmiddag te gaan verzorgen. Daar is maatschappelijk behoefte aan. Dat leidde tot politieke commotie, omdat het bestemmingsplan geen ruimte zou bieden aan de zondag.

Tijdens de laatste raadsvergadering voor het zomerreces werd wethouder Arno Scheepers, tevens lid van de Raad van Toezicht van de uitvaartstichting, op de vingers getikt. Na vragen van de SP erkende hij dat de zondagplannen inderdaad niet zijn toegestaan. Een dag later heeft hij de boodschap doorgegeven aan de stichting.

Anita van Loon, de nieuwe directeur van Uitvaartstichting Hilversum, zei vorige week het bestemmingsplan niet goed door te hebben gespit. Volgens wet- en regelgeving mag een stichting plechtigheden uitvoeren.

In Hilversum bleek het bestemmingsplan anders te vertellen, maar dat blijkt geen bindende regel te zijn, aldus de gemeente. Na het reces wil Van Loon, zoals zij vorige week vertelde, met de wethouder en alle belanghebbenden het gesprek aangaan over de zondag.

Uit de krant