Trump en klimaatverdrag
Trump en klimaatverdrag Afbeeldingen: Tom Janssen

Oeuvre tekenaar Tom Janssen naar Beeld en Geluid

Cultureel

HILVERSUM - Voor het eerst in haar bestaan heeft Beeld en Geluid een digitale tekeningencollectie (circa 6000 stuks) verworven. Tekenaar Tom Janssen heeft zijn oeuvre overgedragen aan het instituut.

De schenking bestaat onder andere uit politieke prenten, karikaturen en illustraties uit de periode 1976 tot aan 2018. Met zijn penseel en rake gevoel voor humor neemt Janssen al decennia lang politici op de hak. De collectie wordt jaarlijks aangevuld door de tekenaar, die nog altijd zo'n vijf tekeningen per week maakt. 

Het oeuvre van Janssen is uniek voor Beeld en Geluid omdat het, naast een grote collectie fysieke tekeningen, ook veel digitaal materiaal bevat. Zoals veel van zijn collega's maakt Janssen zijn werk tegenwoordig deels in het digitale domein. In de toekomst zal Beeld en Geluid, als het nationale centrum van de politieke prent, dan ook steeds vaker niet-fysieke tekeningen voor de eeuwigheid willen conserveren en ontsluiten.

Over Tom Janssen
Tom Janssen (1950) doorliep de Rietveld Academie te Amsterdam en is sinds 1975 werkzaam bij Trouw. Ook werkte hij vanaf 1983 decennia lang voor kranten als Brabants Dagblad, Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en Limburgs Dagblad.

Zijn politieke prenten worden ook regelmatig in buitenlandse publicaties afgedrukt en zijn ideaal om maatschappelijke thema's mee te duiden in (educatieve) programma's of exposities. Janssen viel meerdere malen in de prijzen. Zo won hij in 2004 en in 2008 de Inktspotprijs en kreeg hij in 2011 een oeuvreprijs van de Nederlandse cartoonistenvereniging De Tulp. Janssen won ook diverse internationale prijzen. 


Uit de krant