Afbeelding
Foto: Bob Awick

Leefbaar Hilversum: 'Mezenkastjes beste antwoord op eikenprocessierups'

Natuur en Milieu

HILVERSUM - Naar eigen zeggen is het tegengaan van de eikenprocessierups helemaal niet zo moeilijk. Daar heb je geen gif voor nodig, maar koolmezen, zo stelt Leefbaar Hilversum (LH). Bij wethouder Jan Kastje van Natuur en Milieu heeft de partij er deze week op aangedrongen om vogelkastjes op te gaan hangen.

Dat scheelt niet alleen een hoop geld. Nu moet de gemeente een bedrijf inhuren dat de eikenprocessierups komt bestrijden. Gezien de enorme explosie van de rups in heel Nederland duurt het lang voordat de eikenprocessierups weg is. Daarnaast hoeft er nu geen gif aan te pas komen of hoeven er geen bomen gekapt te worden. Goed voor de portemonnee en beter voor het milieu, is het devies.

Naast de preventieve werking en een duurzamere oplossing denkt Leefbaar nog een goed punt te hebben. De gemeente kan bijvoorbeeld de TominGroep de opdracht geven deze vogelkastjes - voor koolmezen extra langwerpige - te maken.

"Het is zo simpel. Een rups bestrijd je met een vogel", meldt LH-fractievoorzitter Mirjam Kooloos. Zij geeft aan dat veel eiken in Nederland al maanden getooid zijn met een rood-witlint. De klachten over de eikenprocessierups en de gevolgen daarvan zijn legio en de oplossing heeft vaak lang op zich laten wachten. De bestrijdingsbedrijven draaiden overuren. En het wordt er in de toekomst niet beter op. "Het het wordt nog veel erger", aldus Kooloos. Begin deze week heeft LH vragen gestuurd aan Kastje in de hoop dat er volgend jaar meer mezenkastjes te zien zijn in de eiken.

Uit de krant