Hilversum BIJ1 is boerkabuddy voor niqab-draagster
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
In Hilversum en Utrecht zetten de afdelingen van BIJ1 zich in voor niqab-draagsters na invoering van het boerkaverbod.
In Hilversum en Utrecht zetten de afdelingen van BIJ1 zich in voor niqab-draagsters na invoering van het boerkaverbod. (Foto: Bastiaan Miché)

Hilversum BIJ1 is boerkabuddy voor niqab-draagster

HILVERSUM - Hilversumse vrouwen die een niqab of boerka dragen en sinds de ingang van het boerkaverbod zich niet meer veilig voelen op straat kunnen een beroep doen op Hilversum BIJ1. Vertegenwoordigers van de politieke partij vergezellen de vrouwen, die aangeven angstig te zijn om naar buiten te gaan.

Daarmee sluit Hilversum BIJ1 zich aan bij het initiatief van #boerkabuddies. Dit is een idee van @SafaTweets om niqab-draagsters te vergezellen op straat wanneer zij zich onveilig noemen. Net zoals de afdeling in Utrecht heeft ook de Hilversumse tak sinds gisteren de inboxen opengezet voor moslimvrouwen.

Paar honderd
Rebekka Timmer, het Hilversumse gezicht van Hilversum BIJ1, geeft aan dat zij geen idee heeft hoeveel vrouwen in Hilversum een niqab of boerka dragen. In heel Nederland gaat het om een paar honderd vrouwen, maar die moeten sinds de invoering van het boerkaverbod (donderdag 1 augustus) nog wel veilig over straat kunnen.

Vrijkorps
Daar is grote vrees voor. Aanleiding hiervoor is volgens Timmer een artikel in het AD waarin het verrichten van burgerarrestaties wordt beschreven. Op social media heeft dat tot heel heftige reacties geleid, aldus de Hilversumse. "We moeten er rekening mee houden dat deze vrouwen te maken gaan krijgen met geweld, zeker nu een rechts vrijkorps zich gaat organiseren."

Absurd
Timmer noemt het verbod absurd, seksistisch en racistisch. De nieuwe wet is een inbreuk op zelfbeschikking en de religieuze vrijheid. "Het is te gek dat we in een tijd leven waarin de overheid bepaalt wat je aan mag trekken."

Contact
Een boerkabuddy aanvragen kan via hilversum@bij1.org, op Instagram en Facebook, of via een DM op Twitter (@HilversumBIJ1).


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>