Jongerenwerker Chakir el Allachi legt Hilversummers ook uit over de straatcultuur van jongeren.
Jongerenwerker Chakir el Allachi legt Hilversummers ook uit over de straatcultuur van jongeren. (Foto: © Bastiaan Miché)

Jongerenwerker Centrum: 'Gevoel van wantrouwen naar anderen overheerst'

HILVERSUM - "We leven langs elkaar heen en begrijpen elkaar minder snel", zo luidt de slotzin van een tweet van Chakir el Allachi, ambulant jongerenwerker van Versa Welzijn. Nu hij tijdens de zomervakantie met collega's door heel Hilversum trekt, constateert hij dat groepen jongeren van niet-westerse afkomst niet mengen met hun autotochtone leeftijdsgenoten. "Het gevoel van wantrouwen naar anderen overheerst."

Volgens El Allachi zorgt het niet willen mixen voor 'redelijke, onderlinge spanningen' tussen de groepen. Dat is de conclusie die hij trekt na weken met collega's te hebben opgetrokken. Als de Versa-medewerkers een voetbaltoernooi organiseren dan willen jongens niet samen spelen met meisjes. "Wij jongerenwerkers ondernemen hierop actie", aldus El Allachi, die sinds mei in dienst is. "Als wij iets organiseren, is dat voor iedereen. Wij bepalen de spelregels en proberen met iedereen rekening te houden."

Uw mensen
Zo is er in Kerkelanden een groep die is weggepest door een groepje Marokkanen. In plaats van met elkaar te praten, kiezen de jongeren eieren voor hun geld en trekken naar de Oude Haven, Noord of Oost. "Ik ga dan met die jongens in gesprek en merk dan dat ze ook bij mij over een drempel moeten. Ik krijg dan te horen: 'Uw mensen hebben ons weggepest en u bent één van de goeden.' Ik kom dat op meer plaatsen tegen en het gaat echt om alle groepen", zegt de jongerenwerker Centrum.

Onbekend
Op de vraag of het erg is dat de jongeren niet mixen is het antwoord kort. "Niet als je elkaar gelijk behandelt." Duidelijk is dat het daaraan schort in Hilversum. Onbekend maakt nog steeds onbemind. Het wantrouwen is groot. Vooroordelen hebben de overhand. Daarbij kiezen veel jongeren én ook inwoners voor de makkelijke weg, meent El Allachi. Met elkaar in contact komen of elkaar ergens op aanspreken lijkt uit den boze, zo is de constatering.

Lees verder in de digitale editie

Meer berichten