Tom Peeters en Rianne Steenbeek: "Crailo moet zeg maar een voorbeeld zijn voor andere asielen."
Tom Peeters en Rianne Steenbeek: "Crailo moet zeg maar een voorbeeld zijn voor andere asielen." (Foto: Bob Awick)

Ook in Hilversum nu één 'happy wandeling' voor elke hond

HILVERSUM - Met maar liefst 270 dierenasielen in Nederland nam Tom Peeters contact op met de vraag: 'hebben jullie een tekort aan wandelvrijwilligers?'. Meer dan de helft gaf daarop een bevestigend antwoord. Hoogste tijd om daar wat aan te doen, vindt de 37-jarige Utrechter.

"Ik heb net drie honden uitgelaten", lacht Peeters binnen het dierenasiel aan de Nieuwe Crailoseweg waar hij samen met beheerder Rianne Steenbeek van Crailo de plannen toelicht. Duidelijk is snel dat de liefde voor de viervoeter er bij de Utrechter al lang is en vooral een boost kreeg in Zuid-Afrika. In Kaapstad ging hij samen met zijn vriendin Marleen aan de slag in een dierenasiel.

Hok
"Ik was nog nooit binnen een dierenasiel geweest, maar die honden waren daar ook zo fantastisch", zegt Peeters. "Maar wat ook opviel, was het tekort aan vrijwilligers. En is er vaak geen tijd voor een wandeling. Sommige honden blijven dan wel vier of vijf dagen in een hok zitten. Zo erg."

Gelijk verliefd
Terug in Nederland - een jaar terug - ontdekte de Utrechter dat er ook hier problemen zijn als het gaat om voldoende vrijwilligers bij (en donaties aan) dierenasielen. "Bij een aantal asielen ben ik toen met honden gaan wandelen, ook hier bij Crailo", vervolgt Peeters. "En ik werd gelijk verliefd op de honden en mensen hier. Samen dingen delen, 'connecten'. Het is een jonge club die vooruit wil. Zo is het balletje gaan rollen."

Balletje
Dat balletje heeft nu Happy Dogs & Shelters. En inmiddels is de samenwerking met Crailo gestart. Momenteel gebruiken alle betrokkenen de testfase, die nu gaande is, zoveel mogelijk om de laatste verbeterpunten aan te pakken. Peeters is 'wel enthousiast' over deze testfase, al gaat het wat aanmeldingen betreft nog langzaam. "Wat ik hier vooral ook mee wil, is de perceptie van asielen - die van lastige honden - verbeteren."

Lees verder in de digitale editie

Meer berichten