Pierre van Rooden is bij de SP woordvoerder op woongebied.
Pierre van Rooden is bij de SP woordvoerder op woongebied. (Foto: Bastiaan Miché)

Klachten stromen binnen bij meldpunt huurklachten

HILVERSUM - "We hebben een behoorlijke hoeveelheid klachten ontvangen en daar zitten een paar brandhaarden tussen." Dat laat SP-raadslid Pierre van Rooden, woordvoerder Wonen, weten over de voortgang van het meldpunt huurklachten.

Eind juli is de SP dit meldpunt begonnen. Naast verschillende klachten van Hilversummers die de oppositiepartij zelf ontving, waren berichten in deze krant over mankementen bij nieuwbouwprojecten aan het Noordse Bosje en de Verbindingslaan onder meer reden om een meldpunt in het leven te roepen.

Niet serieus
De klachten stromen nu al weken binnen bij de SP. De laatste weken zijn SP'ers bij diverse woningen en complexen langs geweest om de situatie ter plekke te bekijken. Daar zitten behoorlijk schrijnende zaken tussen. De aard van de grieven varieert heel erg. SP'er Pierre van Rooden haalt er twee zaken uit: zo komt heel vaak terug dat huurders zich niet serieus genomen voelen en dat er vaak sprake is van achterstallig onderhoud.

Club
"Wat verbaast bij nieuwbouw- en renovatieprojecten is dat er zo veel fouten worden gemaakt dat je denkt: hoe kan dat nou? In een complex dat getransformeerd is van kantoor naar woningbouw is het zo dat als mensen gaan douchen het nu onvermijdelijk is dat de slaapkamer volstroomt. Dan denk je toch dat een woningcorporatie geen club is die net begonnen is met het bouwen van woningen", aldus Van Rooden.

Fouten
"Dat er fouten gemaakt worden is nog tot daar aan toe, maar je moet er wel voor openstaan om die te herstellen en daar loopt het best vaak spaak. Te vaak zeggen corporaties tegen huurders dat ze spoken zien", is zijn vervolg.

Huurteam
Van Rooden zegt dat de SP de problemen niet kan oplossen voor de Hilversummers, maar dat zij de huurders wel door kunnen verwijzen, zoals naar Huurteam Hilversum. Deze club helpt huurders op het juridische vlak.

Dasselaarstraat
Als voorbeeld geven de socialisten het nieuwbouwcomplex aan de Dasselaarstraat. Tijdens de enorme hoosbui op vrijdag 12 juli bleek het gebouw poreus. Heel veel woningen hadden last van lekkage. "Het water kwam daar door de muren heen", meldt de SP'er. In samenwerking met het huurteam werken de gemobiliseerde bewoners samen met de corporatie nu aan een oplossing.

Politiek
Het is wel de bedoeling dat de partij hier op politiek vlak ook nog mee aan de slag gaat. De SP wil alle klachten bundelen (geanonimiseerd). Uiteindelijk wil Van Rooden deze verzamelde grieven, en vooral de grote lijnen daarvan, meegeven aan wethouder Jan Kastje van Wonen. "De wethouder kan de corporaties wijzen op de afspraken die zijn gemaakt", is de nadere verklaring.

Meer berichten