De bundel 'Interpretatie is een gift' van Niels Corbeel is uit. En materiaal voor deel 2 en 3 ligt op de plank...
De bundel 'Interpretatie is een gift' van Niels Corbeel is uit. En materiaal voor deel 2 en 3 ligt op de plank... Foto: © Bastiaan Miché

Ellende als perfecte ingrediënt voor eerste dichtbundel

Mensen

HILVERSUM - Precies op de afgesproken tijd fietst hij het marktterrein op. Volledig gekleed in het zwart, of nee, toch niet: zijn voeten zijn gestoken in zwarte sokken met gekleurde spookjes. Hij stelt zich voor met een ontwapenende lach, legt trots zijn dichtbundel op het tafeltje, gaat zitten en rolt een shaggie. Gedichten ontstaan uit ellende. Geschreven aan de toog. Samengesteld uit flarden van gesprekken van kroeggasten. Niels Corbeel (22) is trots op zijn bundel 'Interpretatie is een gift'. "En ik heb alweer genoeg materiaal om nog twee bundels mee te vullen."

Hij leunt achterover, laat bedachtzaam een sliertje rook uit zijn mond ontglippen. "Toen ik in groep 8 zat, kreeg ik de hoofdrol in de musical. Ik speelde een vader die regelmatig ontplofte en flink tekeer ging. Ik hoefde weinig te doen om me in te leven in die rol: als ik werd gepest werd ik superagressief. Ik had de stille hoop dat het pesten zou stoppen als ik naar de middelbare ging."

Verrotten
De Hilversummer heeft het mis; ook daar werd hij het mikpunt. Een klasgenoot vond zichzelf de beste en zocht een slachtoffer. "En dat was ik. Ik dacht: laat 'm maar verrotten; ik leerde makkelijk en na schooltijd deed ik wat ik leuk vond: gamen en later naar de kroeg gaan."

Mislukte studies
Toch haalde hij niet genoeg punten voor het gymnasium en werd teruggezet naar de havo. Met twee vingers in zijn neus en het nauwelijks maken van huiswerk haalde hij zijn diploma. Daarna volgden drie mislukte studies, een drankprobleem, een depressie en een zelfmoordpoging. Hij vertelt het alsof het niet over hem gaat, maar over een ander.

Relatie
Een ingewikkelde en onbeantwoorde liefde zorgde ervoor dat hij somber werd en vaak in de kroeg zat. Hij zocht liefde en warmte, kreeg een relatie die ook mislukte. Omdat hij het concept 'leren' niet kende - hij had nooit ergens voor hoeven leren - mislukte zijn studie. Hij had een bijbaantje waarmee hij zijn biertjes bekostigde.

Binnenzak
In zijn binnenzak zat steevast een notitieboekje waarin hij quotes en flarden van gesprekken schreef die hij om zich heen hoorde. "En van die flarden schreef ik door een bril van alcohol gedichten. Ze gaan over mijn worsteling en hoe ik de wereld zie. Over mijn drankprobleem en over mijn depressie. Op beide heerst een taboe dat ik wil doorbreken."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant