Vragen van BIJ1 moeten worden gezien als ingezonden stuk, aldus Rebekka Timmer.
Vragen van BIJ1 moeten worden gezien als ingezonden stuk, aldus Rebekka Timmer. Foto: Bastiaan Miché

Hilversum BIJ1 maakt zich 'grote zorgen' over dakloosheid

Politiek

HILVERSUM - Wat is de stand van zaken als het gaat om het aantal daklozen in Hilversum? Dat wil Hilversum BIJ1 graag weten van burgemeester en wethouders. Daar heeft de politieke partij, die niet in de gemeenteraad zit, vragen over gesteld.

Vrijdag publiceerde het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) cijfers over de enorme groei van het aantal daklozen in Nederland in de afgelopen tien jaar. In 2009 waren er landelijk gezien 17.800 daklozen en inmiddels zijn nu 39.300 mensen zonder huis of onderdak. Hilversum BIJ1 zegt zich grote zorgen te maken over deze cijfers en wil weten wat de lokale situatie is.

Zo wil de buitenparlementaire oppositie, zoals Hilversum BIJ1 zichzelf omschrijft, weten hoeveel daklozen er momenteel zijn en of dat in het laatste decennium is toegenomen. Daarnaast vraagt zij in het ingekomen stuk of in Hilversum ook een andere landelijke trend waarneembaar is, namelijk veel jongere (tussen de 18 en 30 jaar) en niet-westerse daklozen. Als dat in Hilversum inderdaad het geval is, wil BIJ1 duiding krijgen over de oorzaak hiervan.

Omdat BIJ1 niet in de raad zit, is er in het raadhuis discussie ontstaan hoe deze vragen moeten worden bezien. Raadsleden kunnen hun vragen aan het college van burgemeester en wethouders stellen via de raadsgriffie. Het staat inwoners uiteraard vrij om eveneens zich te richten tot B&W. Dat kan dan via ingekomen stukken.

Uit navraag bij Rebekka Timmer van BIJ1 blijkt dat zij hun inzending ook zien als ingekomen stuk. "Het zou sociaal zijn als het college antwoord geeft", voegt zij toe.

Uit de krant