Gea Muijs (links) en Laila Vane zijn de organisatoren van Festival Waanzin.
Gea Muijs (links) en Laila Vane zijn de organisatoren van Festival Waanzin. Foto: © Bastiaan Miché

Kunstcultuurfestival over alledaagse waanzin in Fabrique Ludique

Cultureel

HILVERSUM - In plaats van de waan van de dag laat een keur aan kunstenaars en artiesten zien wat de waanzin van alle dag is. Dat doen zij in de voormalige metaalfabriek aan de Mussenstraat, omgedoopt in Fabrique Ludique. Twee dagen lang is daar een kunst-cultuurfestival waarin de schoonheid van zaken die buiten de norm vallen een groot podium krijgen.

Theatermaker Gea Muijs en kunstenaar Laila Vane zijn de bedenkers van dit festival. Al sinds januari broeden de twee Hilversummers op het idee de weerstand tegen de huidige koers van de maatschappij aan te kaarten. De drang om met dit thema aan de gang te gaan, is groot bij de organisatoren.

Zuid-Amerika
Na een reis van twee jaar door Zuid-Amerika kreeg Vane bijvoorbeeld bij terugkeer in Nederland een enorme cultuurshock. Ze noemt het materialisme, het alles betrekken op geld en overal controle op willen hebben als voorbeelden. Compleet anders dan zij 24 maanden had meegemaakt.

Gekte
Voor Muijs is de inspiratiebron meer de sociale druk. Dat je bepaalde kleding moet dragen, een zeker figuur moet hebben en op social media maar moet laten zien hoe mooi en goed het met je gaat. "Het gelukkig moeten zijn geeft veel stress", concludeert zij. "Terwijl in waanzin, de gekte, het buiten de norm vallen juist heel veel schoonheid zit", zo is haar eigen conclusie.

Luchtig
Vervolgens is het duo diverse kunstenaars, waarvan veel uit Hilversum, gaan benaderen met de vraag hoe zij het thema kunnen vertalen in kunst. Dat heeft geleid tot Festival Waanzin. Of zoals de organisatoren zeggen: 'alle gekkigheid is op een stokje gezet'. Kunstzinnige stokjes dan. Die in serieuze, luchtige en amusante vorm voorbijkomen. Over twee weken kan het publiek in de momenteel leegstaande fabriekshal genieten van theater, dans, beeldende kunst, multimedia, fotografie, fashion en ook eten.

Eten
Het thema wordt op alle fronten doorgevoerd, zoals bij het eten. Hannibal Kitchen maakt tijdens het festival allerlei gerechten van overschotten die uit winkels zijn opgehaald. De eters geven een donatie voor de maaltijd; er is geen vaste prijs. En ook bij de kinderactiviteiten is er op een speelse manier aandacht voor waanzin, zo melden Muijs en Vane.

Bezoektijden
Op vrijdag 13 september zijn de deuren van Fabrique Ludique open van 17.00 tot 23.00 uur. Zaterdag 14 september is dat van 14.00 tot 23.00 uur. In de avonduren komt de festivalsfeer meer naar voren als er diverse bandjes spelen. De entree is 3 euro. Kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen. Meer informatie is te vinden op www.festivalwaanzin.nl.

Uit de krant