Vorige editie was het in en rondom het sprookjesachtige gebouw in het bos heel druk.
Vorige editie was het in en rondom het sprookjesachtige gebouw in het bos heel druk. Foto: Luuc Jonker

Wolfsdreuvik opnieuw op menu Open Monumenten Dagen

Cultureel

HILVERSUM '- Plekken van plezier' is het prikkelende thema van de komende Open Monumenten Dagen. In het weekeinde van zaterdag 14 en zondag 15 september is het weer zover. In samenwerking met het Dudok Architectuur Centrum (DAC) lichten wij de komende drie weken drie speciale plaatsen/activiteiten uit. Dit keer: Wolfsdreuvik.

Het schattige torentje, verscholen in het Smitshuyserbos, achter Kievitsdal, is dit jaar in de herhaling. Voor het vierde jaar achtereen is deze verborgen parel onderdeel van het programma. Vorig jaar was de aanloop - mede door een voorpublicatie in deze krant - enorm. "Er waren bijna dranghekken nodig", vertelt de Hilversumse illustrator en schrijfster Lotte van Dijck.

Opslagplaats
Zij heeft voor deze editie rondom Wolfsdreuvik, dat refereert aan Wolfsheuvel omdat er lang terug wolven in dit gebied liepen, een programma ontwikkeld voor gezinnen. De toren is in 1938 gebouwd door de Larense architect Jan Rebel. Het gebouw is een dagverblijf en een opslagplaats voor bosmateriaal, zoals de eigenaar van het bos D.P.R.A. Bouvy het wilde.

Natuur
Inmiddels is het een gemeentelijk monument en nog altijd in handen van de familie Bouvy. Reinier Bouvy is nu de eigenaar van het gebied. Nog altijd is de natuur belangrijk. Volgens Van Dijck besteedt de huidige bezitter veel tijd aan het verjongen en het onderhoud van het bos.

Torentocht
Om de bezoekers meer te bieden, is Van Dijck gevraagd een programma te ontwikkelen voor deze editie van de Open Monumenten Dagen. Naar eigen zeggen heeft ze iets samengesteld dat voor alle leeftijden is. Zelf noemt ze het een torentocht. Via vragen en opdrachten komen de belangstellenden langzaam bij de toren, die midden in het bos staat. "Op een plek waar je die totaal niet verwacht", aldus de Hilversumse.

Poppenkast
Naast de kleine speurtocht zijn er ook nog andere activiteiten rondom Wolfsdreuvik. Van Dijck vertelt dat er een dwarsfluitensemble van de partij is. Voor de kinderen is er een poppenkastvoorstelling, die meerdere keren te zien is. Voordat de bezoekers weer richting huis gaan of een andere locatie gaan bekijken, kunnen ze nog iets bijdragen aan het bos.

Raadselachtig
"Mensen krijgen de gelegenheid iets van zichzelf in de natuur achter te laten", klinkt het raadselachtig. Wat dat dan precies is? Daarvoor moeten de gasten toch echt langskomen, luidt haar advies.

Programma
Wie langs wil komen op deze bijzondere locatie kan dat zaterdag 14 september en zondag 15 september doen tussen 11.00 en 17.00 uur. Nadere gegevens over deze en alle 34 andere plekken van plezier zijn te vinden op www.dudokarchitectuurcentrum.nl.

Uit de krant