Eind mei 2017 legden wethouder Wimar Jaeger en festivaldirecteur Arya Tariverdi de enorme rode loper uit.
Eind mei 2017 legden wethouder Wimar Jaeger en festivaldirecteur Arya Tariverdi de enorme rode loper uit. Foto: Jan Bertelink

'We voelen ons misleid door de gemeente'

Algemeen

HILVERSUM - "Ik ben ervan overtuigd dat wij hebben moeten uitwijken voor de Dutch Media Week, zeker als je kijkt naar de aanbevelingen die in de audit staan", is de stellige mening van Arya Tariverdi, directeur van Scenecs International Debut Film Festival. "Wij voelen ons misleid door de gemeente", voegt hij eraan toe.

In een reactie op dit verhaal wijst de gemeente resoluut van de hand dat Scenecs moet verdwijnen ten faveure van het mediafestival. "Een filmfestival heeft niets te maken met de Dutch Media Week."

Sterkte-zwakte
Het begint allemaal vorig jaar als een topambtenaar met het idee komt een audit te laten doen, zodat het niet jaarlijks nodig is een subsidieaanvraag in te dienen. Een meerjarige afspraak, zoals volgens Tariverdi al in 2014 - toen Hilversum hengelde naar de hand van het in Amersfoort gevestigde festival - al besproken is, geeft de organisatie rust en biedt de mogelijkheid te werken aan de kwaliteit en continuïteit van het filmfestival. De audit, de sterkte-zwakte-analyse, zou gaan over de potentie van het festival en het toekomstperspectief. Scenecs stemde daarmee te goeder trouw in. De relatie met de gemeente was immers goed.

Vertrouwelijk
Volgens de gemeente had zij in 2017 al zorgen over het realiseren van de ambities van Scenecs. Doordat de gewenste uitbouw en doorontwikkeling van het festival stagneerden, namen de zorgen toe in het raadhuis. Omdat de Cultuurraad tegen hetzelfde aanliep, is geadviseerd om een audit te doen. Over het rapport wil de gemeente geen uitspraak doen, want dat is - zonder medeweten van Scenecs - door de gemeenteraad als vertrouwelijk bestempeld.

Ongeloofwaardig
De uitkomsten van het controleonderzoek, dat vlak voor en zelfs tijdens het filmfestival van 2018 is gedaan, zijn volgens Scenecs louter negatief. "In zo'n audit zet je alle plussen en minnen op een rij en daarmee ga je aan de slag in het beleid. Toen ik de audit voor het eerst zag, moest ik in eerste instantie lachen, want het was zo ongeloofwaardig. Het is een en al conclusie. Niets wordt onderbouwd. Er zijn geen gespreksverslagen, helemaal niets, maar er deugde helemaal niets van ons."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant