Jacqueline van Oostveen blijft een oproep doen aan de politiek en de inwoners om het Stationsplein anders in te richten.
Jacqueline van Oostveen blijft een oproep doen aan de politiek en de inwoners om het Stationsplein anders in te richten. Foto: © Bastiaan Miché

'Hilversummers bewust maken van impact De Zeven Straatjes'

Algemeen

HILVERSUM - Ze staat op het Stationsplein en begint meteen te wijzen. Eerst naar het voormalige GAK-gebouw, waar nu hard gewerkt wordt op het vloeroppervlak. "Ze hebben er één weggehaald, maar realiseer je goed dat er straks drie gebouwen voor terugkomen", aldus Jacqueline van Oostveen. De Hilversumse probeert haar plaatsgenoten in te laten zien wat de impact is op dit plein als de gemeentelijke plannen zijn uitgevoerd.

"Waarom vinden we Beeld en Geluid en het raadhuis zo mooi? Omdat het panden zijn met ruimte eromheen", vertelt de omgevingskunstenaar. Op het Stationsplein gaat het tegenovergestelde gebeuren naar haar mening. Dat wordt één grote, volgebouwde boel, al denken wethouder Arno Scheepers en de meerderheid van de raad daar compleet anders over.
Ze kent de plannen van haver tot gort. Terwijl we samen met de fotograaf op zoek gaan naar een goede plek voor de foto vertelt Van Oostveen ronduit wat er gaat komen.

Visuals
De visuals die de gemeente verspreid heeft, zien er gelikt uit en de gebruikte terminologie is ook goed met 'duurzaam', 'groen', 'mooie entree' en 'mediastad'. Maar hoe ziet de papieren versie er straks uit in de realiteit? Dat is het moment dat het te laat is. Daarom is de Hilversumse nog steeds onder andere op Facebook (Stationsplein Hilversum) bezig.

Pitchen
Dat deed ze al voordat de politiek eind mei het licht op groen zette voor het stedenbouwkundig plan - om ideeën te pitchen die beter zouden zijn dan degene die nu voorliggen. "Ik wil mensen bewust maken van de plannen. Ik ben niet bezig om per se mijn mening op te dringen aan anderen", is haar uitleg.

Toekomstige manier
Te veel steen en veel te weinig groen. Voor de natuur moeten de Hilversummers straks alleen nog maar aan de randen zijn. De gemeente heeft in de ogen van Van Oostveen te weinig visie. Daarmee bedoelt ze een kijk op de toekomstige manier van leven: groener, duurzamer en gericht op consuminderen. Mensen willen niet alleen kunnen shoppen en op een terras kunnen zitten. Ze willen er ook kunnen recreëren."

Busremise
Aan de overkant gebeurt exact hetzelfde, constateert de Hilversumse. Daar zijn plannen voor 300 woningen op de busremise, terwijl dit al een heel dichtbevolkt gebied is en waar de omwonenden zelf aangeven een Hilversums Central Park te willen.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant