Smart City-sensoren hangen al aan de Noodweg.
Smart City-sensoren hangen al aan de Noodweg. Foto: Gemeente Hilversum

Hilversum vindt partner in ontwikkeling slimme stad

Algemeen

HILVERSUM - Politiek gezien is de raad nog maar net akkoord om een digitale stad op te gaan bouwen in Hilversum of de vervolgstap is gezet. Drie kandidaten waren in de race om deze opdracht te mogen uitvoeren. De gemeente heeft inmiddels, na de aanbesteding, een consortium, bestaande uit zeven partners, gevonden die de 'slimme stad’ zal gaan opzetten in de mediastad.

In totaal hadden vijftien consortia zich ingeschreven. Medio april liet wethouder Wimar Jaeger van Economie en Media al weten dat er nog maar drie gegadigden over waren. Zij kregen de kans om aan te geven hoe zij de samenwerking met de gemeente zien voor de komende vijf jaar. Uiteindelijk heeft het consortium van Atos, Dynniq, Esri, Sorama, Sustainder, ViNotion en Vodafone Ziggo de beste papieren volgens Hilversum. In de komende maanden stellen de partijen een overeenkomst op. De verwachting is dat de handtekeningen in oktober gezet worden.

Technologie
"Dit gebeurt binnen de door de gemeenteraad vastgestelde uitgangspunten op het vlak van privacy, open data-principes en toegankelijkheid”, aldus de wethouder. De te sluiten deal vormt de basis voor een samenwerking over nieuwe technologie en data-inzet. Volgens Jaeger wordt in samenspraak met bewoners gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe diensten. Deze data komt straks op één dataplatform.

Groene golf
Wat moeten de inwoners zich voorstellen bij Smart City? Volgens de gemeente gaat het om oplossingen die het leven van de inwoners, ondernemers én bezoekers prettiger gaan maken. Als voorbeeld komt uit het raadhuis een groene golf. Dat zorgt voor een betere doorstroming van het verkeer doordat de stoplichten beter en sneller reageren. Tevens kan het meten van de luchtkwaliteit bewoners beter inzicht geven in de kwaliteit van hun leefomgeving en geeft het de brandweer bij calamiteiten of brand nuttige informatie. 

Energiezuinige straatverlichting
Op drie locaties in Hilversum is deze apparatuur al geplaatst als proef: bij het viaduct aan de Lage Naarderweg, bij de kleine spoorbomen en de Curiestraat. “Smart City kan ook bijdragen om de veiligheid op straat te verbeteren bijvoorbeeld door energiezuinige straatverlichting, die automatisch feller wordt op het moment dat er iemand langsloopt”, luidt een ander gemeentelijk voorbeeld.

Lees verder in de digitale editie

Jaeger: 'Digitale ontwikkeling is onontkoombaar.'

Uit de krant